Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Podnikatelé žijí v nejistotě, pomoc možná přijde pozdě, upozorňuje prezident hospodářské komory

Prezident Hospodářské komory České republiky nešetří kritikou na účet vlády, která nařízením preventivních opatření proti šíření koronaviru výrazně omezila možnost podnikání. Pokud podle něho stát neurychlí pomoc tak, aby firmy měly peníze fyzicky co nejdříve, dojde v k řetězovému efektu finančních problémů v celé ekonomice.

Vláda na svém nočním zasedání přijala další opatření kvůli pandemii nového typu koronaviru, která výrazně omezí běžný život v zemi. Od 6:00 uzavřela obchody s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a některých dalších. Kabinet také zakázal přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb, výjimkou je například zaměstnanecké stravování a výdeje z okénka. Zavřená budou nově například i kadeřnictví a kosmetické salony. 

„Opatření vlády na jedné straně dramaticky omezují možnosti podnikat, ale na straně druhé nepřichází rychlá podpora zaměstnavatelům v přístupu k okamžité likviditě, která umožní firmám pokrývat nezbytné výlohy a ochránit pracovní místa,“ shrnul Vladimír Dlouhý.

Příkladem je podle něho program bezúročných úvěrů pro podnikatele. Pro tyto účely schválila vláda 600 milionů korun. „Rozhodně kvituji, že jej Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou otevřou, považuji to za správný krok. Banka ale avizuje, že žádosti firem o půjčky začne přijímat až 1. dubna. K penězům se tak podnikatelé dostanou po schvalovacích procesech bůhví kdy. Příjmy některých firem ale už spadly k nule a nemají tedy z čeho vyplácet průběžné náklady, začaly dlužit svým dodavatelům,“ dodal Dlouhý.

Stát také zřejmě přesune čtyři miliardy korun z evropských operačních programů na podporu podnikatelů kvůli dopadům šíření koronaviru. Novinářům to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Byly by podle něho použity tak, že se zapojením komerčních bank by podnikatelé mohli mít k dispozici kolem 40 miliard korun. V pátek ministr mluvil o přesunu dvou miliard z evropských fondů.

„Začali jsme okamžitě jednat s Evropskou komisi a budeme přesměrovávat zdroje z operačních programů určené pro určité účely v podnikatelském segmentu, které v tuto chvíli nejsou nezbytně nutné pro realizaci. V tuto chvíli hrajeme o čtyři miliardy korun,“ uvedl Havlíček.

Peníze by se podle něho rozdělovaly zřejmě prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky a mohly by sloužit jako záruka. Ve spolupráci s komerčními bankami by mohly přinést asi desetinásobek. "Ze čtyř miliard korun získáme 40 miliard pro podnikatele," dodal Havlíček. Kdy by na tyto finance podnikatelé dosáhli, není jasné.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com | Zdroj HKČR, ČTK

Štítky koronavirus, podnikání, Vladimír Dlouhý, Hospodářská komora, peníze, COVID-19, vláda, Česko, Karel Havlíček, Evropská komise, ANO 2011, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podnikatelé žijí v nejistotě, pomoc možná přijde pozdě, upozorňuje prezident hospodářské komory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.