Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová navštíví Brno. Prezident Zeman ani premiér Babiš nepřijedou

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v úterý poprvé ve funkci hlavy státu navštíví Brno. Na Nové radnici ji přijme primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS), poté se Čaputová zúčastní slavnostního shromáždění ke 100. výročí přijetí Ústavy Československé republiky. Shromáždění pořádá Ústavní soud ve svém sídle.

Český prezident Miloš Zeman se z účasti omluvil, podle informací od organizátorů nepřijedou ani premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Na shromáždění by měli dorazit nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, vedení Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu, ombudsman Stanislav Křeček, představitelé samosprávy, akademické obce i emeritní ústavní soudci.

Ústava slaví stoleté výročí

Československá ústava byla schválena na dvoudenní schůzi Národního shromáždění v únoru 1920, a to jednomyslně. Proklamovala jednotu československého národa, republikánskou formu státního zřízení, svrchovanost lidu, princip demokratického státu a princip nedělitelnosti státního území.

„V páté hlavě ústavy byl zařazen obsáhlý katalog občanských práv, svobod a povinností, který deklaroval rovnost všech občanů a povolání, a na svoji dobu byl skutečně moderní a pokrokový," uvedl v tiskové zprávě generální sekretář soudu Vlastimil Göttinger.

Ústava obsahovala i uvozovací zákon, který ji označil za normu nejvyšší právní síly a zrušil veškeré zákony odporující ústavě. Zároveň byly vymezeny pravomoci a složení československého Ústavního soudu, na jehož tradici navazuje ten český.

Čaputová byla na první oficiální návštěvě Česka loni v červnu. Zahájila ji na Pražském hradě, kde ji uvítal s vojenskými poctami český prezident Zeman. Brno ještě oficiálně nenavštívila. Loni v lednu ve městě byl slovenský prezident Andrej Kiska. Převzal velkou zlatou medaili Masarykovy univerzity a v projevu varoval před populismem, šířením nenávisti a nedůvěry ve stát.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Čaputová / Facebook

Štítky Zuzana Čaputová, prezidentka, Brno, ústava, výročí, ústavní soud, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Ústavní soud České republiky, Markéta Vaňková, ODS, Československo, ANO 2011, Marie Benešová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová navštíví Brno. Prezident Zeman ani premiér Babiš nepřijedou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.