Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Konec sedmikrásek nad Brnem. Slavnou píseň nahradí na brněnském nádraží univerzální znělka

"Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem. Dobrou noc, má milá, dobrou noc." Znělka legendární písně básníka Josefa Kainara a skladatele Gustava Broma patřila po dlouhá léta neodmyslitelně k brněnskému hlavnímu nádraží, kde oznamovala příjezdu a odjezdy vlaků. Těmto dnům je však konec. Jak uvedl server Zdopravy.cz, Správa železnic (dříve SŽDC) se chystá všechny regionální znělky zrušit a zavést všude stejnou, jednotnou.

Změna se bude týkat všech nádraží v republice. O svébytnou znělku tak přijdou i v Hradci Králové, kde cestující vítá lidová píseň Okolo Hradce, a také v Kolíně, kde si místní zvykli na úryvek z popěvku Kolíne, Kolíne. 

Brno přijde o sedmikrásky během letošního či příštího roku

Důvodem pro rušení jednotlivých znělek je zjednodušení hlášení příjezdů a odjezdů vlaků „Souvisí to se zkrácením a zjednodušením hlášení, protože zejména ve velkých uzlech jde o nepřetržitou smršť znělek a hlášení, které tak cestující nemohou stačit vnímat," uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Píseň Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem složila dvojice významných brněnských umělců - básník Josef Kainar a skladatel Gustav Brom. Stalo se tak v roce 1955 a podle Encyklopedie města Brna přinesl Josef Kainar nápad na melodii ke Gustavu Bromovi ve čtyři hodiny ráno. Brom melodii přehrál na kytaru a zapsal si noty. Po následující dekády se píseň stala pro Brno ikonickou.

Regionální znělky plánuje Správa železnic zrušit během roku 2020 či 2021. „Znělky budou postupně sjednoceny v rámci všech stanic na síti do jedné znělky (respektive gongu). Účinnost je předpokládána od jízdního řádu 2020/2021," doplnila Friebová. Podle ní už ke změně došlo  ve Frýdlantu nad Ostravicí a Frýdku-Místku

Zpráva o plánované unifikaci znělek zvedla část veřejnosti ze židle. Proti rušení dokonce vznikla na stránkách hlaseni.net petice„Žádáme všechny, kdo vnímají nádražní znělky a myslí si, že ke každému městu by měla být znělka, podepište tuto petici,“ uvedli autoři petice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ilustrační foto, Dominik Hok

Štítky znělka, hlavní nádraží, sedmikrásky nad brnem, Brno, sedmikráska, Správa železniční dopravní cesty, Gustav Brom, Josef Kainar, Kolín, petice, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec sedmikrásek nad Brnem. Slavnou píseň nahradí na brněnském nádraží univerzální znělka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.