Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brňané chtějí kvalitnější vodu, vznikne proto studie

Nová studie ukáže, jaké látky obsahuje kohoutková i odpadní voda v Brně. Zadá ji brněnský magistrát na základě projektu z participativního rozpočtu. Cílem ročního laboratorního bádání je získat přehled o škodlivých látkách, jako jsou léky, hormony, drogy, pesticidy nebo mikročástice plastů, i možnostech jejich odstraňování, uvedli zástupci magistrátu.

„Zkoumána bude jakost pitné vody ve vodovodu města Brna, ze kterého jsou obyvatelé zásobeni, a také jakost vody vytékající z čistírny odpadních vod. Monitorován bude výskyt zbytků léčiv v pitné vodě a s tím související zdravotní rizika," řekl novinářům náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Výzkumníci odeberou vzorky pitné vody na 11 místech. Konkrétně jde o zdroje vody pro Brno v Březové nad Svitavou, v přítoku vodní nádrže Vír, ve vodojemech Čebín a Holé hory, dále v centru Brna, Chrlicích, Kohoutovicích a Líšni. Vodu budou odebírat každý měsíc po dobu jednoho roku.

Studii si vyžádali sami občané

Projekt nazvaný Za zdravější a lepší vodu v Brně uspěl v roce 2018 v hlasování veřejnosti o návrzích pro participativní rozpočet. Obdržel 2341 hlasů. Náklady projektu činí 2,95 milionu korun. Participativní rozpočet Brňanům umožňuje rozhodovat o části výdajů města.

„Je potřeba využít všech nových poznatků včetně nanofiltrů, bakterií nebo řas. Jde hlavně o naše zdraví a o to, zda budou v řekách nadále zbytky hnojiv, pracích prášků, antikoncepčních hormonů či nebezpečných částic," uvedl v podpořeném návrhu jeho autor Zdeněk Herblich.

Voda v Brně je kvalitní, tvrdí vodárny

Podle společnosti Brněnské vodárny a kanalizace (BVK) dosahuje pitná voda ve městě velmi dobrých kvalitativních i chuťových charakteristik. Také účinnost Čistírny odpadních vod Brno-Modřice je na vysoké úrovni, uvedla firma.

I tak lidská činnost způsobuje, že se do vodního koloběhu dostávají nové, často průmyslově vyráběné látky. BVK dlouhodobě podporují studie a sledování dopadů těchto látek, stejně jako vývoj nových technologií pro odstraňování konkrétních látek, jako jsou například léčiva, hormony, drogy či pesticidy. „Zkušenosti s novými technologiemi jsou pro nás do budoucna velice důležité i proto, abychom nadále mohli zlepšovat vlastní proces čištění, a přispívali tak k ochraně vod," uvedl generální ředitel BVK Jakub Kožnárek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kvalita vody, voda, studie, Brno, hormon, rozpočet, projekt, Brněnské vodárny a kanalizace, a.s., Tomáš Koláčný, Česká pirátská strana, Březová nad Svitavou, Čebín, Holá hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jakub Fojt

Můžu se zeptat, kde se bude ta voda analyzovat?

Neděle, 1. března 2020, 16:41Odpovědět

Brňané chtějí kvalitnější vodu, vznikne proto studie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.