Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně si lidé připomněli dva roky starou Kuciakovu vraždu

Na brněnském náměstí Svobody se dnes sešlo zhruba 300 lidí, aby si připomněli dva roky starou vraždu slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Organizátoři z hnutí Za slušné Slovensko hovořili o tom, že se nesmí zapomínat na odkaz, který ve společnosti zavraždění zanechali, a že je potřeba jej stále připomínat. Zároveň apelovali na lidi, aby ve slovenských parlamentních volbách příští týden v sobotu nevolili ani politiky spojené s Marianem Kočnerem, ani fašisty. Řečníci mluvili o demokracii a svobodné společnosti.

Setkání se konala po Česku i Slovensku

Hnutí Za slušné Slovensko dnes pořádalo setkání hlavně v mnoha slovenských městech. Volby budou na Slovensku příští sobotu a podle průzkumů je favoritem, i když nikoliv přesvědčivým, strana Smer-SD Róberta Fica a Petera Pellgriniho. Právě o ní mluvil jeden z organizátorů David Pásztor jako o straně napojené na Kočnera, jenž stojí před soudem jako objednavatel Kuciakovy vraždy. Jako o fašistech mluvil o straně Mariana Kotleby.

"Slováky čekají nejdůležitější volby a je možné dokončit proměnu a očistu země, kterou začala právě vražda," řekl Pásztor. Loni si Slováci za prezidentku zvolili Zuzanu Čaputovou, která bylo volbou proti dosavadnímu establishmentu.

Na podiu vystoupil vedoucí katedry žurnalistiky Jakub Macek

Na pódiu vystoupil mimo jiné také vedoucí katedry žurnalistiky Masarykovy univerzity Jakub Macek, který řekl, že až soud s Kočnerem ukázal to, co řada lidí víceméně tušila a očekávala. "Někteří lidé vnímají veřejný prostor jako arénu, kterou si mohou privatizovat pro své vlastní byznysové zájmy. Pocit, že to takto může být, je nepříjemný a bytostně ohrožuje demokracii," uvedl Macek a poukázal na to, že k podobné privatizaci dochází i v Česku.

Poukázal na to, že lidé, kteří si takto privatizují veřejný prostor, se snaží ovládnout i nezávislá veřejnoprávní či soukromá média. "Pokud má demokracie fungovat, musí být média svobodná," prohlásil. "Snad si nyní Slovensko ve volbách vybere dobře a snad se to později povede i v Česku, protože velká část lidí, která chodí k volbám, se necítí být parlamentem reprezentovaná," řekl Macek.

Autoři | Foto Martin Holík

Štítky ČR, Slovensko, demonstrace, média, vražda, Kuciak, pietní, FOTO, Brno, Ján Kuciak, demokracie, Martina Kušnírová, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Česko, volby, SMER - sociálna demokracia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně si lidé připomněli dva roky starou Kuciakovu vraždu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.