Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Zvonařce začaly hlavní stavební práce

Na brněnském autobusovém nádraží Zvonařka začaly hlavní stavební práce na celkové rekonstrukce, za kterou jeho majitel ČSAD Brno-město holding zaplatí přes 100 milionů korun. Stroje se nyní pohybují po prvních dvou nástupištích u Opuštěné ulice a dělníci připravují stavbu nové odbavovací haly, která bude na místě prodejních stánků, uvedl předseda představenstva Antonín Grund.

„Stroje nyní vybourávají povrch vozovek a nástupiště. Část jednoho stánku už je pryč, další se teprve budou odstraňovat," řekl Grund. Zmizí také zeď, která odděluje Opuštěnou ulice od nádraží, aby vznikl volný přechod do nové odbavovací haly.

Jelikož všechno musí být hotové do konce roku a nástupišť je devět, mají stavbaři na každou etapu zhruba dva až tři měsíce. „Ale práce na nástupištích, na nichž se pracuje nyní, je kvůli přilehlé stavbě haly složitější," uvedl Grund.

´´

V listopadu již začalo také očišťování střešní konstrukce, ale muselo se kvůli klimatickým podmínkám přerušit. „Pokračovat se bude, až bude tepleji a sníží se vlhkost," řekl Grund.

Zvonařka se rozzáří, zmizí zábradlí mezi nástupišti

Brutalistní železná střešní konstrukce bude kompletně očištěná, natřená světlou barvou a nasvícená tak, aby se prostor opticky zvětšil, dodal. Dosud působilo celé nádraží právě kvůli střeše, na níž parkují autobusy, poněkud ponuře.

Nově řešený bude příchod k nástupištím. Dnes se musí chodit po obvodu, protože kolem refýží je dlouhé zábradlí, nově se bude chodit středem. Na nádraží bude moderní informační a navigační systém.

Odjezdová hala pro řidiče a šalina pro cestující

Během roku se také začne opravovat současná odjezdová hala, v níž bude zázemí pro řidiče. Na konci roku má také začít jezdit tramvaj kolem nádraží Plotní ulicí, vznikne u něj nová zastávka. Nádraží se tak dočká tramvajového spojení po více než 40 letech od jeho postavení. Ve všední den jím projede 820 spojů regionálních, vnitrostátních i mezinárodních, cestujících se zde za den vystřídá 17.000 až 18.000.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Chybik+Kristof

Štítky Zvonařka, modernizace, rekonstrukce, autobusové nádraží, stavební práce, ČSAD Brno holding, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Zvonařce začaly hlavní stavební práce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.