Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé na jižní Moravě darovali letos do Tříkrálové sbírky rekordních 30 milionů korun

Rekordních 30,2 milionu korun vynesla letošní Tříkrálová sbírka v Jihomoravském kraji a části Vysočiny. V tiskové zprávě to dnes za Diecézní charitu Brno uvedla Simona Císařová. Letos se vybralo o dva miliony korun více než v loňském roce. Do koledování se zapojilo přes 15.000 dobrovolníků. Peníze půjdou na charitativní účely, například seniorům, nemocným, lidem bez domova nebo na charitní záchrannou síť.

V celém Česku se vybralo přes 130 milionů

Sbírka se konala podvacáté, na celém území České republiky Tříkrálová sbírka na podporu charity vynesla přes 130 milionů korun. V brněnské diecézi nejvyšší částku vykoledovali v Oblastní charitě Rajhrad, a to 4,7 milionu korun. V Oblastní charitě v Třebíči poprvé překonal výsledek hranici tří milionů. Rekordní výtěžek spočítali v Oblastní charitě v Blansku, Jihlavě i Tišnově. Oblastní charita Žďár nad Sázavou poprvé zapojila do koledování střední školy a společně získaly 3,8 milionu korun. Na Znojemsku to bylo 2,5 milionu.

„Všem dárcům, koledníkům a podporovatelům Tříkrálové sbírky srdečně děkujeme. Jsme rádi, že se za dvacet let sbírka stala součástí života lidí v celé České republice. Velmi si vážíme toho, že se podařilo navázat na lidové tradice. Díky solidaritě dárců můžeme letos část výtěžku sbírky věnovat na Charitní záchrannou síť. Jde o službu, která vychází z křesťanských kořenů Charity a pomáhá lidem na okraji společnosti," uvedl ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Brno hlásí rekordy

Brňané přispěli na pomoc potřebným 2,9 milionu, zhruba o čtvrt milionu více než před rokem. Rekordní výtěžek v Brně letos vykoledovali dobrovolníci z farnosti Řečkovice a Jehnice. Do 24 kasiček získali přes 174.000 korun. Nejvíce peněz v jednotlivé kasičce odevzdali koledníci z farnosti Starý Lískovec s částkou téměř 30.000 korun. Dárci v Brně nejčastěji vhazovali do kasiček dvacetikorunové mince. Nejvíc koledníků chodilo v městské části Tuřany, kde se do sbírky zapojilo 73 dobrovolníků.

Peníze pomůžou postiženým nebo sociálně znevýhodněným

Z letošního výtěžku Tříkrálové sbírky se Diecézní charita Brno chystá dokončit stavbu Centra Celsuz pro lidi sociálně znevýhodněné. V centru bude sídlit například sociální, právní a dluhová poradna, poradna pro cizince nebo služby pro dlouhodobě nezaměstnané. Plánováno je také dokončení rekonstrukce Chráněného bydlení sv. Michaela pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením a autismem. Klienti v budově v Žabovřeské ulici získají samostatné pokoje, společné prostory a bezbariérový výtah.

V projektu charitní záchranné sítě bude brněnská charita pomáhat lidem, pro které v sociálním systému neexistuje jiná pomoc. Část výtěžku charita věnuje i na rozvoj domácí hospicové péče.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Diecézní charita Brno

Štítky Tříkrálová sbírka, výtěžek, jižní morava, vysočina, charita, Jihomoravský kraj, Brno, peníze, Česko, Kraj Vysočina, Diecézní charita Brno, Oldřich Haičman, Rajhrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na jižní Moravě darovali letos do Tříkrálové sbírky rekordních 30 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.