Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vaňková navrhla dát čestné občanství Brna historičce Flodrové

Významná brněnská historička Milena Flodrová by se mohla příští rok stát čestnou občankou města Brna. U příležitosti jejích 85. narozenin jí navrhla udělit čestné občanství primátorka Markéta Vaňková (ODS). V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. Flodrová má podle něj podíl například na tom, že Brno má ze srovnatelných měst nejlépe zmapovanou historii vývoje názvů ulic a veřejných prostranství. Podílela se i na vzniku značení brněnských ulic.

Zastupitelstvo uděluje čestné občanství jednou za volební období, a to ve třetím roce. Koalice vedená ODS vládne od konce roku 2018. V minulosti čestné občanství získali spisovatel Milan Kundera nebo generál Emil Boček.

Vaňková navrhla čestné občanství pro historičku na základě podnětu publicistů Miloše Šenkýře a Jiřiny Veselé. "Myslím, že mezi Brňany by se jen těžko našel někdo, kdo by jméno Mileny Flodrové nikdy neslyšel. Ona sama byla a je pravověrnou Brňankou, tedy člověkem, který se svým městem dýchá a má ho rád. Velmi si cením toho, že paní Flodrová můj návrh přijala, i když chápu, že vzhledem k její skromnosti to pro ni nebylo snadné rozhodnutí," uvedla Vaňková.

Historička celý život pracovala pro Muzeum města Brna

Flodrová oslavila 85 let v lednu. "Podle platných pravidel uděluje zastupitelstvo čestné občanství jednou za své volební období, a to na prosincovém zasedání konaném ve třetím roce volebního období," objasnil Poňuchálek, proč se o návrhu bude hlasovat příští rok. Koalice loni v listopadu oslavila první rok ve funkci. Návrh na udělení musí předtím projít pracovní skupinou zřízenou pro tento účel, potom ho projedná rada.

Flodrová je nositelkou Ceny města Brna z roku 2000 a Ceny Jihomoravského kraje z roku 2006. O rok později získala Pamětní medaili sv. Petra a Pavla udělovanou brněnským biskupstvím. Je držitelkou ceny Média na pomoc památkám.

"Jejím jediným životním zaměstnavatelem bylo Muzeum města Brna, kam nastoupila po absolvování brněnské filozofické fakulty. Spolupodílela se na vzniku jedinečného systému značení brněnských ulic i na tom, že Brno má ze srovnatelných měst nejlépe zmapovanou historii vývoje názvů ulic a veřejných prostranství," uvedl Poňuchálek.

Podle něj se tento seznam pak stal jedním ze základních kamenů Internetové encyklopedie dějin Brna, která je nejrozsáhlejším projektem svého druhu. "Výsledky své práce shrnula v desítkách publikací, článků či rozhlasových rozhovorů," dodal Poňuchálek.

Autoři | Foto MUNI

Štítky ČR, správa, historie, ocenění, Brno, Markéta Vaňková, Milena Flodrová, ODS, funkční období, Milan Kundera, Emil Boček, Muzeum města Brna, Jiřina Veselá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vaňková navrhla dát čestné občanství Brna historičce Flodrové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.