Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jižní Moravě mírně stoupla nezaměstnanost

Míra nezaměstnanosti na jihu Moravy se v prosinci zvýšila na 3,5 procenta z listopadových 3,1 procenta. Bez práce bylo v kraji 29.087 lidí. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce.

V České republice je nejnižší zaměstnanost od roku 1996

V celém Česku dosáhla míra nezaměstnanosti 2,9 procenta, v listopadu byla 2,6 procenta, v prosinci 2018 dosáhla míra nezaměstnanosti 3,1 procenta. Úřady evidovaly ke konci měsíce 215.532 uchazečů o práci, tedy o 18.243 více než v listopadu a o 16.002 méně než před rokem. Úřad práce upozornil, že je to nejnižší prosincové číslo od roku 1996, kdy bylo bez práce 186.339 lidí.

Stoupnutí nezaměstnanosti je v prosinci normální

Míra nezaměstnanosti roste v prosinci každoročně. Důvodem je ukončení sezony v zemědělství i stavebnictví a například také ukončování termínovaných pracovních smluv. Během celého roku kopíroval vývoj nezaměstnanosti obvyklou vývojovou křivku s ohledem na sezonní vlivy.

"Pro pracovní trh byl charakteristický vysoký počet volných pracovních míst a nízký počet uchazečů o zaměstnání. Značnou část z nabízených pozic, více než dvě třetiny, tvořila místa pro nekvalifikované pracovníky, na která měli zaměstnavatelé zájem přijmout cizince jako další zdroj pracovní síly," uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Na jižní Moravě je volných téměř třicet tisíc pracovních míst

Úřady práce na jihu Moravy na konci prosince nabízely 27.149 volných míst, tedy o 42 méně než na konci listopadu. Pracovních míst přibylo v prosinci na Brněnsku, Hodonínsku a Vyškovsku, v ostatních částech kraje se počet volných míst snižoval.

Nadále trval převis volných míst nad počtem nezaměstnaných na Brněnsku, kde bylo k dispozici 8365 míst pro 3735 lidí bez práce. Menší převis je stále na Vyškovsku, kde je volných 1932 pozic a 1321 nezaměstnaných, v Brně si z 10.947 míst mohlo vybírat 10.235 nezaměstnaných.

Nezaměstanost je nejvyšší na Znojemsku

Nejvyšší nezaměstnanost v kraji byla v prosinci na Znojemsku, kde dosáhla 5,2 procenta, na Hodonínsku byla míra nezaměstnanosti 4,7 procenta. Nejnižší nezaměstnanosti je nadále na Vyškovsku, v prosinci byla dvě procenta.

Zdroj: ČTK, Úřad práce

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky nezaměstnost, Jihomoravský kraj, nezaměstnanost, Úřad práce České republiky, Česko, Morava, pracovní místo, okres Vyškov, Kateřina Sadílková, okres Znojmo, okres Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě mírně stoupla nezaměstnanost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.