Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé mohou v Brně a Praze přinést zbylé cukroví, sní ho senioři

Společnost Nesnězeno sbírá v Brně a v Praze cukroví, které zbylo lidem z Vánoc. Potom ho předá například dětským domovům nebo domovům pro seniory. ČTK to dnes řekl Jakub Henni, spoluzakladatel firmy, která funguje přes rok a snaží se zabránit plýtvání jídlem. Zájemci mohou přinést cukroví a další jídlo do dnešních 16:00 na pobočku firmy v Rašínově ulici v Brně a do cukrárny Alchymista v Praze 7 v ulici Jana Zajíce.

Na obou místech mohli lidé odevzdávat cukroví už ve čtvrtek. "Pokud by bylo více zájemců, sběr prodloužíme. Za čtvrtek se vybralo v Brně i Praze do deseti kilo cukroví. Lidé ale nosili i tabulky čokolády, perníky, zavařovačku plnou ořechů," uvedl Henni.

Vybrané cukroví poslouží například dětským domovům, domovům pro seniory nebo domovu pro zdravotně postižené a pro azylový dům. "Rozhodneme se podle toho, kolik cukroví vybereme," řekl Henni.

Podle něj se akce na sběr cukroví, na kterou upozornila Česká televize, koná letos poprvé. Jinak firma funguje už více než rok s cílem, aby se neplýtvalo potravinami. "Projekt Nesnězeno se zaměřuje na restaurace. Máme aplikaci na prodej zbylých porcí jídla se slevou. Kdokoliv si ji může stáhnout, výhodně koupit jídlo a vyzvednout si ho na místě," řekl Henni. Aplikace má už více než 66.000 stažení, podle Henniho je denně aktivních několik tisíc uživatelů. "Za rok se nám podařilo zachránit asi 30.000 porcí jídla ve více městech," uvedl.

Firma Nesnězeno spolupracuje s restauracemi v Brně, Praze, Olomouci, Ostravě a Českých Budějovicích. Letos chce posílit spolupráci s restauracemi zejména v Praze. Cílovou skupinou jsou především mladí lidé a studenti, jídlo si přes aplikaci kupují ale i zástupci střední nebo starší generace nebo matky s dětmi.

Autoři | Foto Český rozhlas

Štítky ČR, sociální, gastro, potraviny, Vánoce, Brno, Praha, jídlo, Jan Zajíc, restaurace, Česká televize, domov pro seniory, dětský domov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé mohou v Brně a Praze přinést zbylé cukroví, sní ho senioři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.