Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dětský domov Dagmar v Brně vznikl v roce 1929 z vánočních sbírek

Před 90 lety, 8. prosince 1929, byl otevřen Dětský domov Dagmar pro opuštěné děti v Brně-Žabovřeskách, vybudovaný z výtěžku prvních sbírek pod vánočním stromem republiky v Brně. Iniciátor vánočního smrku, básník a spisovatel Rudolf Těsnohlídek se toho ale nedožil, tragicky zemřel v lednu 1928. Dětským domovem prošly stovky dětí.

Domov nese jméno dánské královny Dagmar (Markéty), dcery českého krále Přemysla Otakara I., která zasvětila svůj život charitě a péče o druhé. Připomíná tak zároveň i Těsnohlídkovu inspiraci k založení charitativní tradice vánočních stromů republiky.

Kodaňský zvyk stavět o Vánocích na náměstí strom, u kterého se konají sbírky pro potřebné, se Těsnohlídkovi natolik zalíbil, že ho prosadil v roce 1924 také doma v Brně. Strom symbolizoval i událost, která spisovatele podnítila k hlubšímu zájmu o osudy opuštěných dětí. V prosinci 1919 totiž s přáteli nalezl v lese u Bílovic pod smrkem odložené, téměř zmrzlé batole. Zachráněnou holčičku Lidušku pak adoptovali a vychovali manželé z Brna.

Základní kámen brněnského domova byl položen po čtyřech letech sbírek 8. prosince 1928 a přesně o rok později už zařízení otevřelo své brány dětem. Projekt na budovu dodal bez nároku na honorář významný architekt Bohuslav Fuchs.

Dětský domov Dagmar prošel za 90 let svého trvání řadou koncepčně výchovných změn. Z kdysi tradičně pojímaného zařízení je už téměř 50 let domovem rodinného typu. Děti jsou rozdělené do rodinek, které mají své pokoje, vlastní kuchyňku a sociální zařízení. Mají vlastní hračky, oblečení a další věci, podobně jako v každé jiné rodině. Pro zajištění mimoškolní vzdělávací i zájmové činnosti dětí spolupracuje domov s řadou sponzorů, podniků a institucí.

Autoři | Foto https://www.techniserv-it.cz/

Štítky ČR, sociální, 8. prosince, děti, Brno, PROFIL, FOTO, dětský domov, Rudolf Těsnohlídek, domov, Dětský domov Dagmar, Přemysl Otakar I., Vánoce, Bohuslav Fuchs, Bílovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětský domov Dagmar v Brně vznikl v roce 1929 z vánočních sbírek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.