Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na jižní Moravě stávkovalo 220 škol. Protest tak vyjádřilo téměř 6 tisíc učitelů

Asi 220 škol se dnes Jihomoravském kraji zapojilo stávky, z toho odhadem asi pět desítek zůstalo zavřených. Uvedla to předsedkyně jihomoravské krajské odborové rady Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Anděla Zbořilová. V kraji je 490 základních a 675 mateřských škol.

„Z našich dat se stávky zúčastnilo 220 škol, celkem 5900 zaměstnanců. Z vrácených dotazníků také víme, že se jí neúčastnilo asi 440 škol. Z toho nám dost škol vyjádřilo podporu," uvedla Zbořilová.

Doplnila, že odhadem pět desítek škol z dotyčných 220 zůstalo zavřených úplně, zbylá část měla omezený provoz. Podle odborářky je problém, že některé dotazníky se vrátily dvakrát, kdy jednou je zaslali ředitelé, podruhé odbory. Mohlo se tak stát, že se v datech dublují. „I z toho důvodu budou konečná čísla známa až po stávce," uvedla Zbořilová.

Podle dat Jihomoravského kraje je v kraji 490 základních škol, do kterých chodí přes 100.000 žáků. Do 675 mateřských škol dochází přes 40.000 dětí. Středních škol a konzervatoří je v kraji 125, navštěvuje je kolem 46.000 žáků.

Stávkovalo se i v Brně

V Brně bylo podle posledních dat zavřených 18 základních a osm mateřských škol. Částečně zavřených bylo 11 základních škol a tři mateřské. V Brně je 66 základních škol a 137 mateřských škol, které zřizuje město či městská část.

Největší škola v ČR normálně učila

Zavřená zůstala například Základní škola náměstí Svornosti v brněnských Žabovřeskách, také Novolíšeňská, Bosonožská, Svážná nebo Janouškova. Do stávky se naopak nezapojila třeba Základní a mateřská škola ve Vedlejší ulici v brněnských Bohunicích. Nepřidala se ani největší základní škola v České republice co do počtu žáků, která je v Boskovicích na Blanensku.

Odbory se pro vyhlášení stávky rozhodly minulý týden poté, co se ministr školství Robert Plaga (ANO) s premiérem Andrejem Babišem (ANO) dohodli na zvýšení tarifů učitelů o osm procent. Toto zvýšení základů platů v pondělí schválila i vláda. Odboráři požadovali růst tarifů o deset procent. Podle nich ministr porušil slib, který jim dal.

Podporujete učitele ve stávkách za vyšší platy?

Celkem hlasovalo243 čtenářů

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky stávka, školy, základní školy, mateřské školy, jižní Morava, Jihomoravský kraj, mateřská škola, základní škola, Českomoravský odborový svaz pracovníků školství, Brno, ANO 2011, Česko, Andrej Babiš, Robert Plaga

Na jižní Moravě stávkovalo 220 škol. Protest tak vyjádřilo téměř 6 tisíc učitelů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.