Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejčastější jména novorozenců v lednu byla Anna a Jakub

Letos v lednu u dětí narozených v Jihomoravském kraji dominovala jména Anna a Jakub. Rodiči byli nejčastěji Lucie a Martin. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Novorozené dívky nejčastěji dostaly jméno Anna

V lednu letošního roku se v Jihomoravském kraji novorozeným dívkám dávalo nejčastěji jméno Anna. Další v pořadí byla Eliška, Adéla, Sofie a Ema. Krajská historie od roku 2004 zaznamenala jméno Anna v první trojici nejpopulárnějších jmen měsíce ledna u novorozených dívek zatím třikrát v letech 2016, 2017 a právě letos.

V Česku dominuje u dívek Eliška

Jméno Eliška se v první trojici objevilo již devětkrát, Adéla pětkrát. Právě Elišek se v lednu tohoto roku narodilo v celém Česku nejvíce. Výjimkou nejsou ale ani netradiční jména. „Z dívčích bych uvedl Hátu, Lorelaj, Sisi nebo Madonnu Miu,“ uvedl mluvčí Českého statistického úřadu Tomáš Chrámecký.

Důvodem pro výběr neobvyklého jména může být například výslovnost v zahraničí. „Pro dceru jsme vybrali jméno Emilia, protože je výslovnost stejná v češtině i němčině a manžel je Rakušan,“ popsala matka dívky narozené letos v lednu Eva Dobrovolná. Doplnila, že žebříček oblíbených jmen v Česku ve výběru roli nehrál.

Chlapci se nejčastěji jmenovali Jakub, Tomáš a Lukáš

U chlapců se mezi populárními jmény objevoval Tomáš, Lukáš, Jan a Adam, nejčastěji ale rodiče volili jméno Jakub. „Jakub a Tomáš se v žebříčku objevují pravidelně, od ledna 2004 se Jakub v první desítce objevit čtrnáctkrát, Tomáš osmkrát,“ doplnil tiskový mluvčí krajské správy Českého statistického úřadu v Brně Karel Adam. Lukáš se do tabulky deseti nejpopulárnějších jmen pro novorozené děti za měsíc leden dostal dvanáctkrát.

Jakub zvítězil i v celostátním žebříčku

Jméno Jakub u chlapců zvítězilo kromě Jihomoravského kraje i v žebříčku nejpopulárnějších jmen pro celé Česko. „Není to žádné překvapení, Jakuba sesadil z pomyslného trůnu za posledních osm let jen jednou Jan. Na dalších předních místech pak byla jména Jan a Tomáš,“ uvedl předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček. Ani u chlapců nebyla výjimkou netradiční jména. „Mezi ně patří například Heliodor, Atrey, Lionel a Loki,“ přiblížil Chrámecký.

Rodiče se nejčastěji jmenovali Lucie a Martin

Krajská historie zjišťuje kromě jmen narozených dětí i jména jejich rodičů, v lednu letošního roku to byli nejčastěji Lucie a Martin. U žen se do žebříčku dostala i jména jako Jana a Kateřina, u mužů se dále objevila jména Petr a Jiří.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky jména, Jihomoravský kraj, Anna, Jakub, děti, novorozenci, Český statistický úřad, Česko, Karel Adam, Eva Dobrovolná, Marek Rojíček, Brno

Nejčastější jména novorozenců v lednu byla Anna a Jakub  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.