Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nemocnice v Brně v týdnu propustila chlapce nakaženého tetanem

Fakultní nemocnice Brno ve středu asi po měsíci propustila tříletého chlapce, který onemocněl tetanem. Informaci České televize potvrdil mluvčí nemocnice Pavel Žára. Podle něj chlapce čeká další rekonvalescence. Hoch neměl zákonné očkování.

„Jeho stav byl takový, že jsme ho mohli propustit, ale čeká ho ještě další rekonvalescence," uvedl Žára. Vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek ČTK řekla, že nejsou potřebná žádná protiepidemická opatření, protože nákaza není přenosná.

Očkování proti tetanu v rámci takzvané hexavakcíny patří mezi povinná očkování. Hygienici dřív uvedli, že každé dítě by mělo být do roka věku očkované. Oni pak mají rok na to, aby v případě neočkování zahájili se zákonnými zástupci přestupkové řízení. V tomto případě je ale lhůta k zahájení řízení už promlčená. „Zkoumáme možnosti, jestli se neotevře cesta k dalším řešením," uvedla bez podrobností Ciupek.

Tetan se na jižní Moravě neobjevil přes 20 let

Podle ní byl na jižní Moravě poslední případ tetanu v roce 1997 u dospělého. Hexavakcína obsahuje protilátky také proti obrně, hepatitidě B nebo záškrtu. Hygienici evidují desítky případů ročně, kdy rodiče dítě neočkují. Některé případy končí pokutou jindy podle Ciupek promlčením.

Chlapec byl hospitalizován začátkem září. Podle hygieniků očkování odmítla matka. Dítě bylo už v srpnu ošetřeno v brněnské nemocnici, protože si zasunulo zrezivělou baterii do nosu. V nemocnici tehdy nikoho nenapadlo, že není očkované a nasazená antibiotika prý matka hochovi nedávala.

Tetanus neboli strnutí šíje způsobují bakterie Clostridium tetani. Nemoc se projevuje křečemi a ztrátou koordinace svalových pohybů. Bez lékařské pomoci může skončit smrtí. V Česku se v posledních letech objevil nejvýše jeden případ ročně, někdy žádný.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky tetanus, Brno, očkování, odmítnutí, matka, fn brno, propuštění, nemocnice, Česká televize, Fakultní nemocnice Brno, Krajská hygienická stanice, Jihomoravský kraj, Česko

Nemocnice v Brně v týdnu propustila chlapce nakaženého tetanem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.