Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Platit za odpad musí v Brně i zahraniční studenti, často o tom ale neví. Město bude vymáhat peníze i zpětně za několik let studia

Povinnost platit komunální daň mají všichni zahraniční studenti v Brně už šest let. Až letos ale začal magistrát rozesílat cizincům výzvy k zaplacení. Studenty tak čeká doplácení daně za celou dobu svého studia, přičemž většina o povinnosti platit daň stále ještě neví. Město může poplatky vymáhat až dvacet let a při nedoplatcích hrozí exekuce.

Každý den vyvezou brněnští popeláři z ulic přes dvě stě tun odpadu. Platit za něj musí nejen lidé s trvalým pobytem ve městě ale i cizinci, kteří mají v Brně pobyt delší jak tři měsíce. O povinnosti platit za odpad výši 670 korun za rok na osobu ale většina studentů doteď neví.  

Magistrát rozesílá cizincům výzvy

Magistrát města Brna získal údaje o zahraničních studentech až letos, a to díky novému stanovisku Úřadu na ochranu osobních údajů, podle kterého jsou vysoké školy nuceni poskytnout magistrátu vybrané informace. Do teď tak magistrát nemohl zjistit kdo z cizinců poplatek za odpady platí.  „Teprve letos obdržel magistrát požadované údaje o konkrétních studentech, kterým nyní posílá výzvu se všemi informacemi,“ sdělila mluvčí Magistrátu města Brna Radka Loukotová. Zaplatit tak musí za celé dosavadní studium.

Vysokým školám se ale sdělování osobních údajů magistrátu nezdá zcela optimální. „Předávání osobních údajů studentů jsme se dlouho bránili. Rádi bychom proto opakovaně chtěli vést další jednání s městem Brnem k tomuto tématu,“ sdělila mluvčí Vysokého učení technického v Brně Radana Koudelová.  

Studenti o poplatku nevědí. Školy tvrdí, že informace poskytují

Informovat studenty o poplatcích městu by měly právě i vysoké školy. Většina dotázaných studentů ale takovém poplatku nikdy neslyšela. „Vysoké učení technické v Brně dlouhodobě upozorňuje studenty na tuto povinnost, například na webu Kolejí a menz VUT. Nově také připravilo k odeslání e-mail všem zahraničním studentům s upozorněním na tento druh poplatku,“ sdělila Koudelová.  

Mendelova univerzita pak studenty informuje pouze v rámci takzvaného Welcome Weeku. „Žádnou daň jsem ještě neplatil, protože jsem o ní ani do teď nevěděl. Email mi rovněž žádný nepřišel,“ řekl student Mendelovy univerzity Marek Žilinec.

Ani zahraniční studenti Masarykovy univerzity o komunální dani neví. „O placení daně jsem dosud nevěděl. Myslel jsem si, že mám poplatek za odpad zahrnutý v ceně nájmu. Zdá se mi, že má Brno na nás cizince dvojí metr. Na rezidentní parkování jako Slovák žijící v podnájmu nárok nemám ale abych platil odpad ano,“ vyjádřil svůj názor student Ekonomicko- správní fakulty Masarykovy univerzity Marek Lenhard.

Podle mluvčí Masarykovy univerzity Terezy Fojtové jsou ale studenti informovaní dostatečně. „Masarykova univerzita studenty na povinnost platit za komunální odpad dlouhodobě upozorňuje, ať už prostřednictvím webu a nástěnek Správy menzy a kolejí, Centra zahraniční spolupráce nebo pravidelnými upozorněními v Informačním systému MU,“ uvedla Fojtová. Emaily však nedošly všem.

Studenti ze Slovenska platit dvakrát nemusí

Například slovenští studenti platí za odpad i doma na Slovensku, a proto často nevědí, že mají v Brně ohlašovací povinnost a v případě nesplnění mohou dostat i pokutu nebo se nedoplatky mohou zvýšit až na trojnásobek. Studenti ze Slovenska si ale mohou nechat poplatek za odpad v Brně proplatit doma na Slovensku.

Podle slovenské úpravy je možné, že obec poplatek za komunální odpad sníží nebo promine za období, za které poplatník obci prokáže na základě dokladů, že se více než 90 dní ve zdaňovacím období v obci nezdržuje. „Obě právní úpravy, tedy česká a slovenská, se v daném případě doplňují. Jestliže předloží slovenský student v obci trvalého bydliště potvrzení o tom, že se v této obci více než 90 dní nezdržuje, je mu poplatek za toto období snížen nebo prominut. Naopak na základě této skutečnosti, tj. přechodného pobytu delšího 3 měsíců v Brně, mu vzniká poplatková povinnost v městě Brně,“ doplnila Loukotová.

Poplatek jde vyřídit online

Čekat se tedy nevyplatí. Nejjednodušší cestou jak můžou zahraniční studenti zjistit, kolik mají za komunální daň zaplatit je vyplnit online formulář na stránkách Brno iD. Po vyplnění formuláře obdrží cizinec do dvou dnů dlužnou částku, kterou je potřeba uhradit. „Podle mě je to chyba, jak magistrátu, tak univerzit. Škola nám měla poskytnout informace při zápisu. Pak bych neměl problém poplatek zaplatit, ale takhle na to doplácíme my studenti, protože jsme o tom nevěděli a teď po nás chtějí peníze a nikdo pořádně neví proč,“ uvedl student Masarykovy univerzity Martin Maligda ze Slovenska.

Autoři | Foto SAKO

Štítky cizinci, komunální daň, odpad, vysoké školy, magistrát, Brno, daň, poplatek, Masarykova univerzita, Slovensko, Vysoké učení technické v Brně, Mendelova univerzita v Brně, Úřad pro ochranu osobních údajů

Platit za odpad musí v Brně i zahraniční studenti, často o tom ale neví. Město bude vymáhat peníze i zpětně za několik let studia  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.