Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jed na pole u Brna rozházel podnik Bonagro, uhynuly desítky zajíců

Jed na hraboše Stutox II rozházel minulý týden na některých polích u Brna zemědělský podnik Bonagro. Přiznal to ředitel podniku Roman Zvěřina. Podle něj nebylo minulý týden nutné žádat kvůli plošné aplikaci jedu o výjimku a ohlašovací povinnost podle něj firma splnila. Myslivci našli v uplynulých dnech přes 60 uhynulých zajíců na polích na jihovýchodě Brna a v katastru Šlapanic.

Plošné použití Stutoxu II proti přemnoženým hrabošům povolil minulý týden v pondělí Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Po vlně kritiky ministerstvo zemědělství platnost povolení v pátek pozastavilo. Nyní lze aplikovat přípravek jen do nor hlodavců.

Na oficiální potvrzení se čeká, podle prvotních informacá šlo o jed na hraboše

Podle předsedy Okresního mysliveckého spolku Brno-město Zdeňka Živěly dali veterináři myslivcům zatím telefonickou informaci, že zajíci uhynuli po jedu na hraboše. Na oficiální výsledky z laboratoře zatím čekají.

Zvěřina se k úhynům nechtěl do oficiálního potvrzení vyjadřovat. „Zatím se ke mně dostávají rozporuplné informace," uvedl. Podle něj podnik rozhodil jed na polích, kde se aktuálně sejí ozimy nebo se osetí připravuje, protože kalamitní výskyt hrabošů znamená téměř jisté zničení těchto porostů.

ČTĚTE TAKÉ: Myslivci nacházejí na Brněnsku otrávené bažanty a zajíce, někdo nelegálně rozházel Stutox 

„Dělali jsme předtím některé agrotechnické postupy, které však k omezení hraboše nevedly. Jed je bohužel poslední možnost, která nám zbývala, i když z toho nejsme šťastní," řekl Zvěřina.

Data oznámení a skutečné aplikace jedu nesedí, říká zástupce myslivců

Živěla prohlásil, že podle výpočtů se aplikace jedu uskutečnila 5. nebo 6. srpna. „Podali oznámení oficiální cestou 9. srpna," uvedl Živěla.

Zajíci v těchto dnech strádají a umírají na nemoci, hájí se zemědělec

Zvěřina je zvědav, jak laboratorní vyšetření uhynulých zajíců dopadne. „Mám informace různé, že uhynuli i neuhynuli na jed, tak nevím. Použili jsme pět až sedm kilo na hektar, limit byl deset kilo. Aby se zajíc otrávil, potřeboval by sežrat 50 až 70 granulí. I myslivci vědí, že zajíci teď po sklizni strádají a šíří se mezi nimi choroby, jako je například tularémie," přemítal Zvěřina.

Postup myslivců, kteří své zjištění umístili rovnou do médií, považuje za nešťastný. „Dosud jsme spolu vycházeli dobře, spolupracovali jsme. Nyní, kdy kolem hrabošů panuje hysterie, mi jejich jednání nepřijde šťastné," řekl Zvěřina.

V Žatčanech našli mrtvé zajíce na pozemcích jiného zemědělce

Myslivci našli mrtvé zajíce i v Žatčanech na Brněnsku a také čekají na výsledky laboratorních rozborů. V tomto případě se jedná o pozemky jiného zemědělského podniku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky bonagro, jed, hraboši, zajíc, Brno, hraboš, Šlapanice, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Žatčany, Brněnsko

Jed na pole u Brna rozházel podnik Bonagro, uhynuly desítky zajíců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.