Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Brně se za první půlrok narodilo rekordní množství miminek

Fakultní nemocnice Brno zaznamenala za letošní první pololetí rekordní počet porodů. Bylo jich 3118, což je o 85 více než za stejné oddobí loňského roku. Narodilo se při nich 3178 dětí, uvedl mluvčí nemocnice Pavel Žára. Podle něj byl loňský rok rekordní, když se za 12 měsíců při 6246 porodech se díky vícečetným těhotenstvím narodilo 6367 dětí. Letos se mnoho dětí narodilo v červenci, podle přednosty gynekologicko-porodnického oddělení Pavla Ventruby chybí asi deset porodních asistentek.

Poslední týdny jsou obrovskou zátěží pro personál

Zvýšenou porodnost zaznamenala obě pracoviště, a to jak v Bohunicích, tak na Obilním trhu. „Jen během jediného červencového dne se na klinice narodilo 24 dětí. Celkem bylo v červenci 586 porodů a narodilo se 601 dětí," uvedl Žára. Ve 130 případech lékaři použili císařský řez a u 63 rodiček byl porod předčasný.

Podle Ventruby klinika využívá veškeré kapacity. „V těchto dnech je skutečně počet porodů velký, což znamená obrovské pracovní vytížení personálu, porodní sály doslova praskají ve švech. Fyziologický porod je veden porodní asistentkou, v případě komplikací je samozřejmě lékař ihned k dispozici," uvedl Ventruba.

Počet provedných císařských řezů se snižuje

Podle něj v současnosti chybí asi deset porodních asistentek. Početní stav lékařů je stabilizovaný, dodal. „Mezi pozitivní trendy na naší klinice také patří to, že se nám trvale daří snižovat počet císařských řezů," dodal Ventruba.

Gynekologicko-porodnická klinika Fakultní nemocnice Brno a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně je největší porodnicí v České republice. Ročně se tam narodí přes 6000 dětí. Porodnice je na dvou pracovištích, a to v Bohunicích a na Obilním trhu. Nemocnice plánuje stavbu nové porodnice téměř za dvě miliardy v Bohunicích v sídle nemocnice, kde by se provoz obou pracovišť sjednotil. Povede to k úsporám.

Autoři | Foto ilustrační foto, MMB

Štítky porodnost, Brno, rekord, pololetí, fn brn, obilní trh, porod, nemocnice, porodní asistentka, Fakultní nemocnice Brno, Brno-Bohunice, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity, Česko

V Brně se za první půlrok narodilo rekordní množství miminek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.