Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Archeologové našli důkazy o osídlení Křenové z 12. století

Pozůstatky dřevěných středověkých konstrukcí, pravděpodobně z 12. století, našli archeologové při výzkumu v ulici Křenová v Brně. Jak zjistili, v prostoru kdysi býval meandr řeky Ponávky. ČTK to řekl vedoucí výzkumu v Křenové Róbert Antal ze společnosti Archaia. Tak staré osídlení v místech dnešní Křenové ulice zatím nebylo zdokumentované, literatura zmiňuje konec 13. století.

"Průzkum jsme prováděli na stejné parcele, na které jsme na podzim našli pozůstatky barvírny z 19. století. Tentokrát jsme ale byli o několik úrovní v terénu níž. Odkryli jsme množství dřevěných konstrukcí nebo jejich pozůstatků. Podle nalezené keramiky předpokládáme, že by mohly pocházet z 12. století, ale přesnou dataci zatím nemáme," uvedl Antal. K určení přesné datace nálezů využijí vědci dendrochronologii, která určuje stáří dřeva s přesností na několik let.

Účel nalezených konstrukcí archeologové neznají. Předpokládají, že by mohlo jít o pozůstatky lávky nebo mostu. Kromě nich našli při výzkumu i sekeru z 12. století a několik koňských podkov.

"Nálezy z tohoto období jsme měli na Kolišti, ale tam jsme je očekávali, věděli jsme i z pramenů, že tam tehdy osídlení bylo. V místech dnešní Křenové se ale literatura zmiňuje o osídlení na konci 13. století, žádné starší nezmiňuje," doplnil Antal.

V průzkumu někdejšího meandru řeky Ponávky budou archeologové ještě pokračovat.

 

Autoři | Foto Archaia Brno z. ú.

Štítky ČR, archeologie, Brno, výzkum, Róbert Antal, Ponávka, Křenová (brněnské katastrální území)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové našli důkazy o osídlení Křenové z 12. století  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.