Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno se chce stát předním evropským městem inovací

Brno bude usilovat o titul Hlavního evropského města inovací roku 2019. Přihlásilo se do soutěže, kterou každý rok vyhlašuje Evropská komise. V minulých letech zvítězila například Barcelona, Paříž nebo Athény. Brno chce být příkladem pro města střední velikosti, aby se díky inovacím stala technologickým a vědecko-výzkumným centrem.

Všechna přihlášená města posoudí nezávislí odborníci z celé Evropy podle několika kritérií. Patřit k nim bude například to, jak umí město experimentovat a zapojit své obyvatele, jak dokáže inovace šířit a rozvíjet nebo jak využívá inovace ke svému ekonomickému rozvoji.

Brno soutěží o 25 milionů do inovací

„My si připadáme jako město inovací. Inovace jsou nezanedbatelnou měrou zodpovědné za ekonomický růst města. Výherce získá milion eur (kolem 25 milionů korun). Případnou výhru bychom dali do inovací v Brně," uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Máme velkou šanci vyhrát, říká náměstek

Zájemci se mohli hlásit do 6. června. Na konci července bude známo 12 finalistů, kteří se utkají o titul. V září se rozhodne o vítězi. Kromě Hlavního evropského města inovací získá pět dalších kandidátů po 100.000 eur.

„Brno má podle mého názoru velkou šanci uspět. V poslední době podporujeme inovační procesy a začali jsme využívat výhod tohoto nového přístupu," řekl Koláčný. Podle něj se město zaměřuje na životní prostředí, kvalitní život občanů a rozvoj podnikání a vědy v Brně.

Autoři | Foto R21 Architects

Štítky inovace, soutěž, hlavní město inovací, Evropská komise, Brno, Paříž, Athény, Barcelona, Tomáš Koláčný, Evropa, Česká pirátská strana

Brno se chce stát předním evropským městem inovací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.