Čerstvé ovoce i zeleninu budou moci lidé ochutnat na Zelném trhu. Tady v termínu 20. – 22. června proběhne první z událostí, kde místní farmáři představí lokální zeleninu. Akce se budou konat jednou měsíčně až do října v rámci projektu Slow Food CE. Jeho cílem je seznámit širokou veřejnost s prací místních zemědělců, jejich produkcí nebo následným zpracováním lokálních surovin.
Ochutnávkové výstavy sezónních a místních potravin z jižní Moravy se budou konat ve spolupráci se Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity v Lednici v rámci projektu „SLOW FOOD – CE: kultura, dědictví, životní prostředí a jídlo". První ze série akcí projektu se uskuteční od čtvrtka 20. června do soboty 22. června na Zelném trhu v centru města.
Nadšení pěstitelé se mohou těšit také na semínkovou burzu, na té budou moci pořizovat a vyměňovat semena tradiční i méně obvyklé zeleniny či ovoce i bylin.
V případě zájmu o vaření budou pro děti i dospělé v prostorách Tržnice na Zelném trhu připraveny dílny, kde se účastníci seznámí s technikami lokálního vaření. Součást workshopu bude i konzervace potravin.
V sobotu večer pak proběhne akce s názvem Chef's table, kde vybraný šéfkuchař připraví tříchodové menu z vystavovaných surovin a pozve veřejnost k „jednomu stolu”.
Slow Food CE je financován z programu EU Interreg Central Europe. Smyslem je spolupráce mezi veřejnými a soukromými aktéry v pěti městech střední Evropy (Benátky, Dubrovník, Brno, Krakov a Kecskemét) po dobu tří let.
„Cílem projektu je představit činnost jihomoravských farmářů a zvýšit povědomí o tom, co je pro náš kraj tak typické – kvalitní potraviny, ovoce a zelenina. Na Zelném trhu a v Tržnici bude v příštích týdnech připravený program, při kterém se budou prezentovat rozmanité druhy ovoce a zeleniny, proběhnou workshopy o vaření nebo se zde uskuteční školní farmářský trh,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.
Červnová akce není ani zdaleka jediná. V rámci projektu se až do října budou konat události zaměřené na poznávání místních tradičních jídel, lokálního ovoce a zeleniny od malých farmářů – Poznejte a ochutnejte rozmanitost jižní Moravy – pět výstav s ochutnávkami sezónního ovoce a zeleniny (Zelný trh), Ochutnejte jižní Moravu z farmy až na vidličku – praktické dílny, workshopy, kurzy vaření pro děti a veřejnost (Zelný trh – Tržnice) a Školní farmářský trh – poznávání potravin, farmaření a vaření ve školách, který se spojí s říjnovou výstavou.