Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

'Máme toho dost!' skandoval dav. V Brně na náměstí Svobody se na protest proti Andreji Babišovi sešlo 6 000 lidí

V Brně na náměstí Svobody se dnes na protest proti trestně stíhanému premiérovi sešlo přes 6 000 lidí. Demonstrace byla největší v České republice, k protestům se přidalo dalších 305 obcí po celé zemi.

V Brně na náměstí Svobody se opět sešly stovky demonstrantů. Podle policie se jejich počet vyšplhal až na 6 tisíc účastníků. Demontsrující nesouhlasí s kroky trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše, kdy náhle vyměnil ministry spravedlnosti a do úřadu dosadil kontroverzní političku Marii Benešovou.

 

Za výrazný problém demonstranti považují i audit Evropské komise o střetu zájmů

Velkou roli hraje i nedávno obdržený audit Evropské komise, který popisuje premiérův střet zájmů. Organizátoři demonstrace znova zopakovali požadavky, kvůli kterým lidé každý týden vycházejí do ulic. Požadují od vlády přijmout a naplnit 7 pojistek pro nezávislost justice od Rekonstrukce státu. 

Za největší problém demonstranti považují situaci okolo premiéra Andreje Babiše. Ten byl 17. dubna obžalován v kauze Čapí hnízdo. Premiér ale prohlásil, že jde o účelovou kampaň a 18. dubna vyměnil ministra spravedlnosti Kněžínka za Marii Benešovou, která premiérovo stíhání zpochybňuje. Organizátoři situaci považují za nejvážnější zásah do justice od roku 1989.

Přišla řada známých tváří

Na jevišti se vystřidala spousta známých osobností, jako jsou zástupci brněnských divadel (Husa na provázku, Divadlo Bolka Polívky), moderátor Adam Kratochvíl, písničkář Luděk Strašák, Josef Buchta z B-side ban, biolog Igor Malenovský, analytik Janusz Konieczny, David Pásztor z iniciativy Slušné Slovensko nebo kněz a dokumentarista Jan Hanák.

Příští a poslední demonstrace by měla proběhnout v Praze na Letné

Další demonstrace je plánována na 23. června, která proběhne v Praze na Letné a organizátoři očekávají nejvyšší účast za celou dobu konání protestů. Ta se od počátku výrazně navyšuje. Organizátoři vyzývají k tomu, aby demonstranti na další akce přivedli tři svoje kamarády. 

Andrej Babiš však protesty občanů nebere vážně a jejich požadavkům stále nebylo vyhověno. Ti považují premiérovy postupy za výrazné ohrožení demokracie. 

 

Autoři | Foto Šárka Motyčková

Štítky demonstrace, babiš, benešová, Brno, náměstí svobody, protest, Andrej Babiš, Česko, Marie Benešová, Evropská komise, Praha, Janusz Konieczny, Igor Malenovský

'Máme toho dost!' skandoval dav. V Brně na náměstí Svobody se na protest proti Andreji Babišovi sešlo 6 000 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.