Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Židlochovice odhalily nové kamenné Havlovo srdce. Staré prasklo s nástupem Zemana do funkce

Starosta Židlochovic Jan Vitula (TOP 09) dnes slavnostně odhalil nový kamenný památník pojmenovaný Havlovo srdce, který odkazuje na prvního českého prezidenta Václava Havla. Vitula ČTK řekl, že ve městě bylo už od roku 2012 Havlovo srdce ze dřeva, které však loni vlivem počasí prasklo. Na nový pomník zhruba za 20.000 korun přispěla veřejná sbírka a část přidala radnice.

Dřívější pomník praskl s nástupem Miloše Zemana do funkce

Kamenný pomník leží u řeky vedle hlavního mostu. „Dříve jsme měli malé dřevěné srdce, kterému ale dávalo zabrat počasí. Postupně praskalo a celé prasklo a rozpadlo se na dva díly krátce poté, co se stal Miloš Zeman znovu prezidentem. Považujeme to za symbolické," řekl Vitula.

Původní dřevěnné Havlovo srdce, zdroj: Město Židlochovice

Na nové srdce se složili lidé

Na nové srdce vznikla spontánní sbírka občanů na koncertě u příležitosti výročí sebeupálení Jana Palacha. „Vybralo se tam přes 10.000. Něco jsme přidali a nechali vyrobit srdce nové," dodal Vitula. Myšlenka na Havlovo srdce vznikla po jeho úmrtí v prosinci 2011. Má odkazovat na to, že Havel kreslil za svým podpisem srdce.

K Židlochovicícm měl vztah i Masaryk

Podle Vituly jsou Židlochovice spjaté i s prvním československým prezidentem Tomášem Garriguem Masarykem. „Málokdo ví, že v Židlochovicích velmi často pobýval a město si velmi oblíbil. Židlochovický zámek se dokonce stal jeho oficiálním prezidentským sídlem na Moravě," dodal Vitula. Podle něj Masaryk na zámku pobýval v pravidelných tří- až čtyřdenních intervalech a v roce 1930 se stal čestným občanem města.

Autoři | Foto Město Židlochovice

Štítky Židlochovice, socha, Václav Havel, srdce, Jan Vitula, Miloš Zeman, pomník, TOP 09, Tomáš Garrigue Masaryk, Jan Palach

Židlochovice odhalily nové kamenné Havlovo srdce. Staré prasklo s nástupem Zemana do funkce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.