Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Cestovatel Miroslav Zikmund dnes oslavil 100. narozeniny. Nakladatelství z Brna ho překvapilo novým vydáním knihy

U příležitosti stých narozenin cestovatele Miroslava Zikmunda znovu vyšla kniha Sloni žijí do sta let. Popisuje Zikmundovy cesty a návraty na Srí Lanku, jednu z jeho oblíbených destinací. Knihu v nové úpravě vydalo brněnské nakladatelství Jota se společností Piranha Film.

Zikmund, který žije v ústraní, podle tiskové zprávy nakladatelství knihu převzal ve středu jako narozeninové překvapení a se zájmem si ji prolistoval. Legendární cestovatel slaví 100. narozeniny dnes.

„Cejlon, tedy Srí Lanka, byla klíčová země, která jak Jirku (Hanzelku), tak mě doslova uchvátila. Je to země neuvěřitelně zajímavá a různorodá, lidé mi pořád píšou, že jsou inspirovaní našimi cestopisy, takže bychom měli dostávat prémie, že jsme přispěli k tomu, že je dnes Srí Lanka takhle navštěvovaná," uvedl Zikmund podle zprávy nakladatelství.

Na Srí Lance prožil Miroslav Zikmund dlouhé týdny v roce 1961 při společné cestě s Jiřím Hanzelkou a další měsíce v roce 1969, kdy dokončoval rukopis knihy Cejlon - ráj bez andělů. Oslavil tam tehdy 50. narozeniny.

V roce 2000 se na Srí Lanku vrátil se dvěma novými, o dvě generace mladšími společníky, cestovateli Petrem Horkým a Miroslavem Náplavou, kteří jsou spoluautory publikace Sloni žijí do sta let. Jota ji prezentuje jako knihu o návratech a náhodách, zrání a stárnutí, cestopis prostorem i časem. Text bohatě doplňují fotografie z archivu Hanzelky a Zikmunda i obou spoluautorů.

Autoři | Foto Repro Století Miroslava Zikmunda

Štítky Miroslav Zikmund, jota, sloni žijí do sta let, narozeniny, Srí Lanka, kniha, cestovatel, Jiří Hanzelka, Brno, Petr Horký

Cestovatel Miroslav Zikmund dnes oslavil 100. narozeniny. Nakladatelství z Brna ho překvapilo novým vydáním knihy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.