Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stoletá lípa svobody z jižní Moravy soutěží o titul Evropský stromu roku

Krásně vzrostlá stoletá lípa z Velkých Opatovic na Blanensku soutěží o titul Evropský strom roku. "Zádvorská lepa" je přitom poslední ze 16 lip svobody, které ve Velkých Opatovicích vysadili v roce 1918 při příležitosti vzniku Československa.

„Zádvorskou lepu" po návratu z fronty zasadil vlastenec a pacifista Jan Pospíšil. Jeho strom jako jediný přežil a dodnes stojí uprostřed křižovatky pěti cest.

Kolem lípy prošla německá i Rudá armáda na konci druhé světové války a lípa se tak stala symbolem svobody a nezdolnosti českého národa.

Příběh lípy z Velkých Opatovic soutěží nyní v konkurenci dalších 14 stromů z celé Evropy a titul Evropský strom roku. Hlasovat pro Zádvorskou lepu můžete na stránkách soutěže.

Průběžné hlasování zatím vede ruský dub z vesnice Abramtsevo, následovaný mandloní z Maďarska a nádherným dubem z Portugalska. Zádvorská lepa na vedoucí trojici ztrácí okolo 6 tisíc hlasů.

Foto Evropský strom roku

Štítky zádvorská lepa, lípa, velké opatovice, evropský strom roku, strom, Jihomoravský kraj, soutěž, vznik Československa, okres Blansko, druhá světová válka, Rudá armáda, Evropa, Maďarsko

Stoletá lípa svobody z jižní Moravy soutěží o titul Evropský stromu roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.