Inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se během roku 2018 zaměřili mimo jiné i na stav fritovacích olejů v provozovnách rychlého občerstvení po celé republice. Z 93 kontrolovaných fast foodů jich 73 prošlo. Mezi těmi neúspěšnými bylo i nonstop bistro Susu z brněnského hlavního nádraží.
Cílem kontrolní akce SZPI bylo ověřit, jestli nejsou v provozovnách rychlých občerstvení používány ve fritézách přepálené fritovací oleje a tuky, které by vykazovaly známky vysokého stupně tepelného rozkladu a které by pak šlo považovat za nebezpečné.
Příklad znečištěného oleje, zdroj: SZPI
U celkem 26% kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili použití přepáleného oleje, a to podle hodnocení na základě vůně, chuti, barvy č přítomnosti zuhelnatělých zbytků, laboratorního zkoumání tzv. polárních látek (TPM) a polymerních triacylglycerolů (PTG).
Příklad znečištěného oleje, zdroj: SZPI
Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. „V několika případech inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. „Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení pokuty," dodal mluvčí.
Nečistota v brněnském bistru Susu, zdroj: SZPI
Jedním z podniků, který testem fritovacích olejů neprošel, bylo bistro Susu na brněnské Nádražní ulici. Olej zde podle SZPI vykazoval známky tepelného rozkladu. „Chuť a vůně byly typické pro přepálený olej, palčivé a nahořklé," uvedli kontroloři ve zprávě.
Nečistota v brněnském bistru Susu, zdroj: SZPI
Není to přitom poprvé, co se uvedené brněnské bistro dostalo do křížku s kontrolory. SZPI bistro dokonce na podzim roku 2018 nechala na čas úplně zavřít. Důvodem byl katastrofální hygienický stav provozovny. Kontroloři našli v bistru celou kolonii švábů, stěny i podlaha byly špinavé a bistro neposkytovalo zákazníkům možnost umýt si ruce teplou vodou.
Nečistota v brněnském bistru Susu, zdroj: SZPI