Inspektoři kontrolovali fritovací oleje po celé republice. Neprošel fast food z brněnského nádraží

Autoři | Foto SZPI

Inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se během roku 2018 zaměřili mimo jiné i na stav fritovacích olejů v provozovnách rychlého občerstvení po celé republice. Z 93 kontrolovaných fast foodů jich 73 prošlo. Mezi těmi neúspěšnými bylo i nonstop bistro Susu z brněnského hlavního nádraží.

Cílem kontrolní akce SZPI bylo ověřit, jestli nejsou v provozovnách rychlých občerstvení používány ve fritézách přepálené fritovací oleje a tuky, které by vykazovaly známky vysokého stupně tepelného rozkladu a které by pak šlo považovat za nebezpečné. 

Příklad znečištěného oleje, zdroj: SZPI

Neprošla víc než čtvrtina

U celkem 26% kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili použití přepáleného oleje, a to podle hodnocení na základě vůně, chuti, barvy č přítomnosti zuhelnatělých zbytků, laboratorního zkoumání tzv. polárních látek (TPM) a polymerních triacylglycerolů (PTG).

Příklad znečištěného oleje, zdroj: SZPI

Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. „V několika případech inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. „Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení pokuty," dodal mluvčí.

Nečistota v brněnském bistru Susu, zdroj: SZPI

Nechvalně známé bistro u hlavního nádraží 

Jedním z podniků, který testem fritovacích olejů neprošel, bylo bistro Susu na brněnské Nádražní ulici. Olej zde podle SZPI vykazoval známky tepelného rozkladu. „Chuť a vůně byly typické pro přepálený olej, palčivé a nahořklé," uvedli kontroloři ve zprávě.

Nečistota v brněnském bistru Susu, zdroj: SZPI

Není to přitom poprvé, co se uvedené brněnské bistro dostalo do křížku s kontrolory. SZPI bistro dokonce na podzim roku 2018 nechala na čas úplně zavřít. Důvodem byl katastrofální hygienický stav provozovny. Kontroloři našli v bistru celou kolonii švábů, stěny i podlaha byly špinavé a bistro neposkytovalo zákazníkům možnost umýt si ruce teplou vodou.

Nečistota v brněnském bistru Susu, zdroj: SZPI

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky szpi, insektoři, fritovací oleje, susu, hlavní nádraží, brno, Státní potravinářská inspekce, rychlé občerstvení, bistro

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.