Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihomoravské obce v průměru hospodaří hůře než obce ze zbytku republiky

Obce v Jihomoravském kraji hospodařily v loňském roce hůře než obce ve většině ostatních krajů, přestože jejich příjmy byly mezi kraji naopak jedny z nejvyšších. Vyplývá to z analýzy společnosti Czech Credit Bureau (CRIF). V ČR je 14 krajů včetně Prahy. V porovnání ekonomické kondice skončily jihomoravské obce na desátém místě.

Čtvrtina jihomoravských obcí má výbornou ekonomickou kondici, průměrně hospodaří více než polovina a pětina se ocitla v pásmu špatné ekonomické situace. V souhrnném hodnocení obcí iRating, který na základě desítek finančních i nefinančních ukazatelů posuzuje ekonomickou kondici obcí, dosáhly ty jihomoravské průměrného výsledku 4,39 bodu, což je o 12 procent horší výsledek, než je republikový průměr v hodnotě 3,93 bodu.

„Obce Jihomoravského kraje jako celek jsou na tom přitom v řadě parametrů lépe než obce v jiných krajích. Mají v průměru vyšší příjmy na jednoho obyvatele a také více likvidních finančních prostředků. Oproti jiným obcím však mají v průměru vyšší dluh na obyvatele nebo vyšší běžné výdaje," řekl projektový manažer služby iRating společnost CRIF Luděk Mácha.

Jihomoravské obce měly v uplynulém volebním období nejvyšší příjmy na obyvatele hned po Plzeňském kraji. Podobně vysoké ale byly i běžné výdaje, které slouží na provoz obecních služeb. Byly třetí nejvyšší v rámci krajů.

Na investice do rozvoje obecní infrastruktury přitom obce věnovaly v průměru jen 31 procent svých příjmů. Z 672 obcí Jihomoravského kraje jich 19 získalo ratingový stupeň A, 46 stupeň B+ a 97 stupeň B. Jeden ze tří nejvyšší ratingových stupňů tedy získalo 162 obcí. Dalších 360 obcí mělo ratingový stupeň B- nebo C+, které ukazují na průměrné hospodaření.

Zbylých 150 obcí dostalo stupeň C nebo C-, takže u nich existuje riziko, že mohou mít v budoucnu problémy s poskytováním obecních služeb.

Výbornou ekonomickou kondici mají obce různých velikostí. Patří mezi ně například Hradčany, Nové Bránice a Pasohlávky i větší obce, jako Lipůvka, Mikulčice nebo Krumvíř. Všechny tyto obce mají obecně nízké zadlužení nebo žádné, vysoké rezervy a investice do rozvoje.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky obce, hospodaření, jižní morava, Jihomoravský kraj, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravské obce v průměru hospodaří hůře než obce ze zbytku republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.