Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vepřové maso putující k nám ze zahraničí čekají kontroly a vyšetření

Kvůli výskytu afrického moru mezi prasaty v Evropě, přikročila Státní veterinární správa (SVS) k novým opatřením, aby zabránila průniku nakaženého vepřového na český trh.

Důvodem nových kontrolních opatření je ochrana českých zákazníků a chovatelů před nakaženým masem pocházejícím ze zemí, kde se s chorobou potýkají. S nebezpečnou nákazou africký mor se potýká i Česká republika, ovšem jen v některých částech Zlínského kraje.

„Vyšetření se týká vepřového masa a jeho dalších produktů, které nejsou dostatečně tepelně zpracovány, a které pochází ze zemí s výskytem s této nákazy,“ sdělil tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček. Konkrétně se jedná o maso z domácích i divokých prasat dovážené například z Belgie, Bulharska, Estonska, Maďarska, ale také Polska, Lotyšska, Litvy nebo Rumunska. „Vepřové maso z těchto zemí bude muset před uvedením na trh projít laboratorním vyšetřením, které vyvrátí nebo potvrdí přítomnost DNA viru afrického moru,“ dodal Vorlíček.

Vepřové maso je mezi Čechy oblíbené. Jen z výše uvedených zemí odebírají čeští spotřebitelé za měsíc okolo čtyř tisíc tun vepřového. „Maso by mělo být vyšetřeno nejpozději do čtyřiadvaceti hodin,“ komentoval ředitel SVS Zbyněk Semerád a dodal, že z kapacitního hlediska jsou laboratoře veterinárních ústavů zcela dostačující.

Nová opatření, ke kterým se SVS uchýlila, budou na úřední desce ministerstva zemědělství zveřejněna k prvnímu říjnu. Pokud by se jimi odběratelé masa neřídili, hrozí jim pokuta ve výši až dva miliony korun. „Je nutné ochránit domácí chovy před dalším zavlečením této choroby na naše území,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Africký mor se přenáší mezi prasaty, a to jak domácími, tak divokými, a končí smrtí zvířete. Za posledních osm měsíců eviduje SVS téměř 170 nálezů, přičemž tato nákaza se nacházela u 12 z nich. Pokud náhodou kdekoli v lese v Česku naleznete uhynulé divoké prase, rozhodně byste se ho neměli dotýkat a měli byste to oznámit na příslušnou Krajskou veterinární správu. Bližší informace můžete nalézt i na webu www.africkymorprasat.cz.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky laboratoř, africký mor, vepřové, maso, prase, veterinární správa, Státní veterinární správa České republiky, vepřové maso, Evropa, Česko, infekční onemocnění, Belgie, Bulharsko, Estonsko, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vepřové maso putující k nám ze zahraničí čekají kontroly a vyšetření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.