Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jižní Moravě zemřela žena po nákaze západonilskou horečkou

Na nákazu západonilské horečky zemřel v České republice první člověk. Byla to dvaasedmdesátiletá žena z jižní Moravy, která v inkubační době prokazatelně nebyla v zahraničí, současně měla ale i další vážné chronické problémy, uvedla dnes televize Nova. Informaci o úmrtí potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Podle hygieniků žena zemřela v srpnu v nemocnici.

„Jedná se podle všech zjištěných skutečností o ženu ročník 1946, podle testů, které byly provedeny, se jedná skutečně o západonilskou horečku,“ řekl Nově Prymula. „Ten člověk pochází z jižní Moravy, bydlí tam, a v inkubační době, která je tři až 14 dnů, nenavštívil žádnou endemickou oblast. Tím pádem mohlo dojít k nákaze jenom na našem území,“ doplnil epidemiolog Rastislav Maďar.

Nemoc se na jižní Moravu dostala nejspíše z Rakouska

Podle Ministerstva zdravotnictví lékaři ve čtvrtek potvrdili nákazu západonilskou horečkou u prvního českého pacienta, který si ji nepřivezl ze zahraničí. Nákaza se na jižní Moravu dostala pravděpodobně ze severního Rakouska. Virus u komárů a koní na jižní Moravě epidemiologové objevili už v červnu. Letos jde už o druhého nakaženého Čecha - prvním byl muž, který pobýval v Řecku.

„Vzhledem ke klimatickým podmínkám a distribuci výskytu západonilské horečky v Evropě se jedná o logický vývoj situace. Dosud nebyl zaznamenán žádný případ, že by virus západonilské horečky byl přenosný z člověka na člověka. Byla přijata náležitá opatření a kontaktovány příslušné autority, jako například Státní veterinární správa,“ sdělila mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

ČTĚTE TAKÉ: Na jižní Moravě se pohybují komáři infikovaní smrtelně nebezpečnou západonilskou horečkou 

První Čech si onemocnění přivezl z Řecka

U prvního českého pacienta byla západonilská horečka potvrzena začátkem září, po návratu z Řecka skončil na infekční klinice pražské Ústřední vojenské nemocnice. Jeho stav byl stabilizovaný a později byl předán do následné péče. Tehdy ještě nebylo potvrzeno, že žena z jižní Moravy, která zemřela v srpnu, byla nakažena západonilskou horečkou.

Většinou se západonilská horečka projevuje jako běžná viróza, jedno procento nakažených prodělá zánět mozku nebo mozkových blan. Může vést až k postižení očí nebo hybnosti končetin. Inkubační doba nemoci se pohybuje od tří do 14 dnů. Virus může dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem způsobit encefalitidu či meningitidu. Při závažném onemocnění hrozí u rizikových pacientů i smrt.

Průběh jako běžná viróza

„V naprosté většině případů probíhá onemocnění bezpříznakově. Člověk ani neví, že onemocnění prodělal, nebo jako běžná viróza s horečkou, bolestí svalů a kloubů, zvracením nebo průjmem. Jen přibližně v jednom procentu všech případů dochází k rozvoji meningitidy, tedy zánětu mozkových blan, nebo zánětu mozku,“ vysvětlil v době prvního českého případu primář Kliniky infekčních nemocí Ústřední vojenské nemocnice v Praze Štefan Marek.

Podle Maďara mohou být následky i dlouhodobé nebo trvalé jako svalová slabost nebo poruchy paměti. Západonilská horečka také může zhoršit již existující chronické onemocnění nebo přispět k rozvoji srdeční arytmie nebo selhání ledvin. Choroba je dvakrát častější u mužů, průměrný věk nakažených je 64 let.

Západonilskou horečkou se v minulosti v roce 2007 na Kypru nakazil i populární herec Pavel Nový. Několik měsíců strávil v rehabilitačním ústavu v Kladrubech, kde se znovu učil chodit. V témže roce se nakazil další pacient v Tanzánii a další v roce 2013 za posledních 11 let to bylo pět potvrzených případů. V Evropě jich letos do srpna bylo již přes 300, 17 pacientů zemřelo.

Odborníci doporučují cestovatelům do zemí, kde se nemoc vyskytuje, jako je Řecko, Rumunsko, Francie nebo sever Itálie, chránit se před poštípáním komáry.

Autoři | Foto Flickr.com

Štítky Západonilská horečka, úmrtí, jižní morava, Jihomoravský kraj, infekční onemocnění, nemoc, Roman Prymula, Česko, Řecko, TV Nova, Rastislav Maďar, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě zemřela žena po nákaze západonilskou horečkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.