Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kulturní akce na Svoboďáku nesmí být hlučné. Brno definitivně prohrálo soudní spor

Město Brno definitivně prohrálo soudní spor s manželi Novákovými, kteří si dlouhodobě - a nakonec úspěšně - stěžovali na hluk z veřejných produkcí na centrálním náměstí Svobody. Ústavní soud odmítl stížnost Brna proti verdiktu, kvůli kterému město muselo hlučné akce omezit.

Tajemník městské části Brno-střed Petr Štika prohlásil, že takové rozhodnutí očekával. Podle něj se u některých akcí už v minulosti hluk snížil.  Takzvané imisní žalobě Novákových vyhověly v letech 2015 a 2016 Městský i Krajský soud v Brně. Dovolání města pak loni odmítl Nejvyšší soud. Verdikt Brnu přinesl povinnost značně snížit hlučnost pořádaných akcí.

Brnu se rozsudky zdály přísné

Představitelé magistrátu i radnice Brno-střed rozsudek opakovaně označili za příliš přísný, až přehnaný. V ústavní stížnosti město poukazovalo také na problém s veřejnými shromážděními typu demonstrací a protestů, které úřady příliš nemohou ovlivnit.

Podle Nejvyššího soudu ale verdikt činí město odpovědným za akce, které samo pořádá, případně pro které veřejné prostranství pronajímá. „Bez dalšího naopak (verdikt) nedopadá na hluk pocházející od osob užívajících předmětný pozemek na základě obecného užívání veřejného prostranství či na základě ústavně zaručeného práva shromažďovacího, obzvláště pokud žalovaný (město Brno) nemůže užívání předmětného pozemku jimi jakkoliv ovlivnit," stálo v rozhodnutí Nejvyššího soudu.

„S těmito závěry dovolacího soudu Ústavní soud plně souhlasí," stojí v usnesení ústavních soudců. Stížnost města označili za zjevně neopodstatněnou.

Pojedeme stejně jako dosud

Štika řekl, že město bude pokračovat v současné praxi, protože za poslední rok se situace vlivem dřívějších rozsudků uklidnila. „Už v minulosti se nepatrně změnila forma některých akcí, že nejsou tak hlučné. Myslím si, že je to pozitivní jak pro městskou část, tak pro veřejnost. Rozhodnutí Ústavního soudu tak množství a různorodost akcí nijak neovlivní," uvedl Štika. Omezena je především hlasitá hudba.

Na náměstí se dál konají třeba vánoční trhy nebo velikonoční slavnosti s tím rozdílem, že například cimbálová muzika hraje bez nazvučení. „Nemusel se ani výrazně redukovat program, pouze se odboural nadměrný a zbytečný hluk," dodal Štika.

Foto Tomáš Hrivňák | Zdroj ČTK

Štítky soud, spor, Novákovi, hluk, náměstí Svobody, magistrát, Brno-střed, Brno, ústavní soud, nejvyšší soud, Krajský soud v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kulturní akce na Svoboďáku nesmí být hlučné. Brno definitivně prohrálo soudní spor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.