Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Výroční festival RE:PUBLIKA bude vyprávět příběhy lidí pomocí jejich vlastních fotek

Je to už 90 let, co se slavily kulatiny vzniku Československa v Brně poprvé. 26. května 1928 zahájil prezident Masaryk na brněnském výstavišti jubilejní výstavu k oslavě 10 let samostatnosti. Přesně 90 let poté, 26. května 2018, Masaryk, tentokrát „v zastoupení“, zahájí festival ke 100 letům. Součástí výstavy budou i Příběhy fotek, které odvypráví malé rodinné příběhy obyčejných lidí a obyčejných míst.

Příběhy fotek tak vytvoří veřejně přístupnou databázi neznámých rodinných příběhů a s nimi souvisejících fotografií. Zmapuje příběhy míst, obyčejných lidí a velkých i malých okamžiků republiky. Příběhy míst, kolem nichž každý den Brňané chodí a o jejichž historii často nic netuší. 

Příběhy lidí, jejichž životy mohou být nabitější než životopisy historických osobností. Okamžiky od drobných radostí až třeba po návštěvu velkolepé výstavy k desátému výročí republiky na brněnském výstavišti.

„Vyzýváme všechny, aby otevřeli stará fotoalba nebo krabice s rodinnými fotkami a nechali si vyprávět příběh svých dědečků a babiček, tet a strýců, rodičů či sourozenců. Myslí a vzpomíná i na ty, kteří netvořili velké dějiny, ale bez nichž bychom neměli naši osobní historii," vyzvala tisková mluvčí TIC Brno Gabriela Peringerová.

Sdílení fotografií a vzpomínek probíhá na www.republikafotky.cz. Primátor Petr Vokřál i kreativní ředitel Pavel Anděl své fotografie doplněné osobními příběhy již zaslali.

Autoři | Foto TIC Brno | Zdroj s použitím TZ

Štítky Tomáš Garrigue Masaryk, festival, Brno, vznik Československa, Jubilejní zemská výstava v Praze 1891, Brněnské výstaviště, výstava, slavnost, obecenstvo, Pavel Anděl, Petr Vokřál, TIC Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výroční festival RE:PUBLIKA bude vyprávět příběhy lidí pomocí jejich vlastních fotek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.