Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Volební průzkumy na jižní Moravě favorizují ČSSD

I když oproti volbám před čtyřmi lety zřejmě oslabí, volební průzkumy uspořádané agenturami před televizní a rozhlasovou debatou s lídry stran, které s největší pravděpodobností zasednou v krajském zastupitelstvu, přesto ukazují, že vítězem voleb budou opět sociální demokraté.

Podle volebního modelu agentur SC&C a STEM/MARK získali podporu 30 procent respondentů. Na druhé místo by se poprvé ve dvanáctileté novodobé historii krajů dostali komunisté se 17,5 procenty a pomyslnou bronzovou příčku by s tříprocentním odstupem obsadila ODS.

Do Zemského domu v Brně by ještě zasedli lidovci, kterým ovšem průzkumy přisuzují oproti minulým volbám strmý pád, a to z 24 na 10,5 procenta. Poslední stranou, která by zároveň v 65členném krajském zastupitelstvu měla premiéru, by byla TOP 09 a starostové se ziskem 7,5 procenta.

Obálka, kterou v minulých dnech dostali voliči do svých schránek, obsahuje celkem 23 volebních lístků a z nich budou vybírat svoje favority. Podle průzkumů zároveň velká část těch, kteří jsou rozhodnuti jít k volbám, a na jižní Moravě je jich přibližně 45 procent, využijí možnosti kroužkování, tedy preferencí kandidátů na volebním lístku politického subjektu, kterému chtějí dát hlas.

„Rozhodně této možnosti využiji. Znám osobně kandidáta, který je až na desátém místě a chci ho zakroužkováním posunout dopředu,“ svěřil se například Jan Bílek z Brna.

Horkým kandidátem na hejtmana je při předpokládaném vítězství ČSSD opět Michal Hašek. Se značným procentem preferencí může počítat Stanislav Juránek (KDU-ČSL), současný vicehejtman a v letech 2000 až 2008 první muž kraje.

Velké šance se naopak nedávají lídrovi občanských demokratů, místostarostovi města Blanska a bývalému řediteli krajského úřadu Jiřímu Crhovi a jeho spolustraníkům. Oproti jiným krajům ODS krajské volby totiž ještě nevyhrála (ve volbách v letech 2000 a 2004 to byla KDU-ČSL) a sestup na třetí příčku by byl jejím nejhorším výsledkem.

Pokud se naplní modely z výzkumů, pak by po volbách v neděli 14. října mohli začít vyjednávat o složení budoucí jihomoravské vlády vítězní sociální demokraté s komunisty.

Jestliže odmítnou přímo spolupracovat s KSČM, pak zřejmě osloví programově nejbližšího partnera - lidovce. Ti před dvěma lety ve vedení kraje nahradili občanské demokraty, kteří koaliční smlouvu s ČSSD v roce 2010 vypověděli.

Štítky krajské volby, Jihomoravský kraj, kandidáti, volby, průzkum, ČSSD, ODS, Brno, SC & C, STEM, KDU-ČSL, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volební průzkumy na jižní Moravě favorizují ČSSD  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.