Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

TOP 09 je zklamaná, že vypadla ze zamýšlené koalice

TOP 09 cítí velké zklamání z toho, že vypadla z původní dohody o utvoření koalice v městské části Brno-střed. Řekl lídr strany Bohumil Straka. Koalici ve středu podepsali zástupci vítězného hnutí Žít Brno, ANO, lidovců a zelených, kteří ještě nedávno souhlasili s pětikoalicí spolu s TOP 09.

Nakonec však vznikla stejná platforma jako na magistrátu, což je lepší, sdělil dnes novinářům radní za Žít Brno v městské části Svatopluk Bartík.

Žít Brno v minulých týdnech informovalo o tom, že v Brně-středu vznikne pětikoalice seskupení, která jsou nová nebo byla v opozici. "Přemýšleli jsme, zda nakonec nebude lepší politicky totožné složení v městské části jako na magistrátu. K tomuto názoru jsme také dospěli," uvedl Bartík. Podle něj to má více výhod. "Zefektivní to spolupráci a komunikaci a vytěžíme maximum pro občany z Brna-středu," poznamenal Bartík.

Rozhodnutí koalice TOP 09 mrzí. "Nezavdali jsme žádný důvod k tomu, aby to tak dopadlo. Vždy jsme byli v jednání vstřícní a neměli ani žádné personální požadavky. Na koalici bychom se podíleli jedním neplaceným radním. Proto je to pro nás obrovské zklamání," řekl Straka. Podle něj v minulosti všichni ostatní s účastí TOP 09 v koalici souhlasili. "Jde vidět, že v politice málokdy platí dané slovo. Podepsali to bez nás a oznámili nám to smskou," informoval Straka. Koalici velké šance nedává. "Pokud neplatí dohody už nyní na začátku, koalice bude mít těžký život. Nemyslím si, že by vydržela do konce volebního období," poznamenal Straka. Zároveň však doplnil, že TOP 09 nebude dělat koalici naschvály. "Budeme podporovat všechna rozumná rozhodnutí, protože chceme změnu v městské části stejně jako koaliční partneři," dodal lídr TOP 09.

Brno-střed dosud vedla koalice ODS a ČSSD. Starostu Libora Šťástku (ODS) nejspíš nahradí Martin Landa (Žít Brno). Volby však může ovlivnit ještě rozhodnutí Krajského soudu v Brně, který dostal návrh na jejich neplatnost. Žít Brno totiž mělo v době konání na kandidátní listině dva kandidáty, kteří neměli v městské části trvalé bydliště. Kvůli tomu by soud mohl v krajním případě volby zrušit, nebo by hnutí mohlo přijít o mandáty. Koalici by však ztráta zastupitelských postů neměla ohrozit. Žít Brno, ANO, lidovci a zelení mají zatím 27 zastupitelů mezi 45 členy, což je nadpoloviční většina. V opozici skončila se sedmi mandáty ODS, se šesti ČSSD, TOP 09 se třemi a komunisté se dvěma mandáty.

Zdroj: ČTK
Foto: TOP09

Štítky TOP 09, koalice, Žít Brno, Bohumil Straka, městská část, Brno-střed, ANO 2011, Svatopluk Bartík, ODS, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TOP 09 je zklamaná, že vypadla ze zamýšlené koalice  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.