Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Největší volební okrsek v ČR, újezd Březina, má jen dva voliče

V rozlohou největším volebním okrsku v zemi, kterým je s 16.000 hektary Vojenský újezd Březina u Vyškova, žijí pouze dva registrovaní voliči. Co do jejich počtu je tak okrsek kuriózně nejmenším v zemi. Zda budou hlasovat i v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny, se zatím neví. Dnes to řekla zapisovatelka tamní volební komise Emília Šebestová. Oba voliči žijí na odlehlých samotách.

Jejich domovem jsou hájenky uprostřed újezdu, který využívá armáda k výcviku. Prvním z nich je důchodce, který to má do volební místnosti ve Vyškově 20 kilometrů, a druhým lesní dělník, jenž by musel kvůli hlasování cestovat dokonce 35 kilometrů.

V minulosti se i přes zdlouhavou jízdu do volební místnosti hlasování účastnili. Počet obyvatel újezdu se pohyboval před lety kolem šesti, a to díky čtyřčlenné rodině Němcových, která se ale z hájenky ve vojenském prostoru před časem odstěhovala.

Volby v Březině mají netradiční ráz. Na hlasující čekají ve volební místnosti koláčky, upečené členkami komise, a účast při volbách využívají lidé z Březiny i k jednání na úřadu újezdu.

Pro členy tamní volební komise znamenají každé volby dlouhé čekání na voliče. Většina z nich se i přes nemalé těžkosti s cestováním hlasování v minulosti účastnila. Volební účast zvyšují v újezdu tzv. volební turisté. Jsou to lidé, kteří si z recese nechají vystavit volební průkaz a pak hlasují na úřadě újezdu, aby tamní komisi zkrátili dlouhé čekání na registrované voliče. K lednové přímé volbě prezidenta jich dorazilo 19.

"Jak tomu bude nyní, to netušíme. Každé volby jsou pro nás překvapením," doplnila Šebestová.

Zdroj ČTK

Štítky Česko, Vyškov, Poslanecká sněmovna ČR, volební místnost, Vojenský újezd Březina, volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší volební okrsek v ČR, újezd Březina, má jen dva voliče  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.