Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Desítky lidí se chtějí u vily Tugendhat ke Klausovi otočit zády

Prezidenti České republiky a Slovenska Václav Klaus a Ivan Gašparovič si dnes v brněnské vile Tugendhat předají nejvyšší státní vyznamenání. Klaus předá slovenskému prezidentovi Řád bílého lva a Gašparovič svému protějšku Řád bílého dvojkříže.

Setkání je načasováno na 14. hodinu. Prezidenti si podle původních plánů měli vyznamenání vyměnit už při nedávné návštěvě Klause na Slovensku, která byla jeho poslední zahraniční cestou před skončením mandátu. Údajně na žádost české strany se ale slavnostní akt nekonal.

Funkcionalistická vila Tugendhat, zapsaná na seznamu památek UNESCO, je pro vztahy obou států symbolickým místem.

V létě 1992 v ní Klaus jako předseda české vlády dohodl s tehdejším slovenským premiérem Vladimírem Mečiarem rozdělení Československa, a to k 1. lednu 1993.

Desítky lidí se přes facebook svolaly na dnešní odpoledne k vile Tugendhat a chtějí se demonstrativně otočit zády k prezidentu Václavu Klausovi.

Na facebooku se chystá i akce, při níž si lidé budou před vilou předávat vlastnoručně vyrobená ocenění. Policie o akcích ví a bude na ně dohlížet.

„Nezájem veřejnosti, této jediné věci se Václav Klaus bojí více než homosexualistů, snowboardistů a Václava Havla dohromady. Proto bychom se s ním měli rozloučit, jak se sluší a patří,“ stojí v pozvánce k akci.

Lidé byse měli po příjezdu prezidenta hromadně otočit zády a dívat se jinam. Akci organizátoři nazvali "falešným a prázdným nerozloučením s Václavem Klausem".

Na facebooku se svolávají i ti, kteří chtějí své blízké za něco ocenit. Podle pozvánky by si měli vlastnoručně vyrobit ocenění, pozvat svého kamaráda a před vilou Tugendhat si ocenění předat.

Na všechny akce před vilou bude dohlížet policie. „Registrujeme to a určitě přijmeme opatření. Spolupracujeme s ochrannou službou české i slovenské strany. Konkrétní kroky ale zveřejňovat nebudeme,“ řekla policejní mluvčí Petra Vedrová.

Zdroj: ČTK

Štítky prezident, Klaus, Gašparovič, Brno, vila Tugendhat, předání, nejvyšší státní vyznamenání, Václav Klaus, Česko, Ivan Gašparovič, Slovensko, Řád Bílého lva, Facebook, ocenění, Vladimír Mečiar, Vláda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítky lidí se chtějí u vily Tugendhat ke Klausovi otočit zády  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.