Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihomoravský kraj bude příští rok hospodařit s rozpočtem 6 mld.

Zastupitelstvo Jihomoravského kraje dnes schválilo rozpočet na rok 2016 se schodkem téměř 103,9 milionu korun. Příjmy budou zhruba 5,9 miliardy korun a výdaje šest miliard korun. Rozdíl dorovnají peníze z minulých let. Jihomoravský kraj v příštím roce chce podporovat vědu, výzkum, inovace, ale i venkov, vinařství, turistiku a cestovní ruch.

Nejvíce peněz však půjde na dopravu. 

Pro rozpočet zvedlo ruku 49 ze 65 členů zastupitelstva. Financování návrhu rozpočtu obsahuje zapojení peněz z minulých let ve výši 232,8 milionu korun. Současně v návrhu rozpočtu figurují splátky jistin úvěrů poskytnutých Evropskou investiční bankou ve výši 128,9 milionu korun, které návrh rozpočtu financování snižují. "Počítáme se včera schválenou novelou zákona o rozpočtovém určení daní, která vrací krajům výnosy z daně z přidané hodnoty, které nám patřily až do roku 2012 před takzvanou Kalouskovou reformou," uvedl Hašek. Už v minulosti upozornil na to, že kvůli nižším výnosům z rozpočtového určení daní kraje přišly zhruba o devět miliard korun.

Kraj navýšil peníze na dotační tituly, na které půjde 414 milionů korun, což je o 35 milionů více oproti letošku. O sedm milionů se navýšily i dotace do kultury a památek, které budou ve výši 25 milionů korun. Na rozvoj venkova připadne 50 milionů korun, tedy o 20 milionů více než letos. Celkem 50 milionů dostanou dobrovolní hasiči a 20 milionů připadne na motocyklovou Grand Prix. "Vytvořili jsme i samostatný dotační program pro jihomoravské sportovce, kteří se budou kvalifikovat na olympiádu v Riu de Janeiru," sdělil Hašek. Pokud sportovci projdou kvalifikací, kraj penězi podpoří jejich přípravu.

Jihomoravští zastupitelé zároveň odmítli dát 120 milionů městu Brnu na kulturu. Brno se s žádostí o peníze obrátilo na kraj dva dny před schvalováním rozpočtu. Podle Haška se mělo město obrátit na kraj dříve. Brno dává na kulturu kolem tři čtvrtě miliardy korun, v příštím roce navýší výdaje na více než 810 milionů, aby se zvýšily platy zaměstnanců. Podle primátorova náměstka zodpovědného za kulturu Matěje Hollana (ŽTB) dostalo Brno z ministerstva financí informaci, že Jihomoravský kraj má peníze na podporu kultury z rozpočtového určení daní. Hašek však tvrdí, že Jihomoravský kraj není zřizovatelem kulturních zařízení v Brně, a proto na ně nedostává peníze z rozpočtového určení daní.

"Pokud se ukáže, že nám ministerstvo zaslalo nepravdivé údaje a na vině za strádání regionální kultury nejsou kraje, ale stát, jsem připraven se hejtmanovi omluvit za náš vysoký nárok," uvedl Hollan. Podle něj kraj a stát přispívá na brněnskou kulturu zhruba dvěma procenty, zbytek platí Brno. Hašek je ochotný s Brnem o podpoře jednat, avšak zdůraznil, že to nesmí být na poslední chvíli a musí to být systémové.

Loni v prosinci schválili jihomoravští zastupitelé rozpočet na letošní rok s příjmy 5,4 miliardy a výdaji 5,8 miliardy korun. Přestože byl původně plánovaný schodek, podle hejtmana Michala Haška (ČSSD) to vypadá, že bude přebytek kolem 100 milionů korun. Schodek kraj plánoval i v minulém roce, nakonec ale vykázal půlmiliardový přebytek. Důvodem bylo konzervativní hospodaření a vyšší příjem z daní, než se čekalo. V příštím roce má vyšší příjmy zajistit více peněz z daní a také růst ekonomiky.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, rozpočet, peníze, kultura, Michal Hašek, Brno, Evropská investiční banka, Matěj Hollan, Letní olympijské hry 2016, Grand Prix

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj bude příští rok hospodařit s rozpočtem 6 mld.  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.