Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

VOLBY 2024: Grolich odjel k jednání na kraj. Očekává rychlou shodu se Starosty pro jižní Moravu

Dosavadní jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) odjel z volebního štábu Spolu na brněnském výstavišti na kraj k jednání o koalici. Podle svých slov očekává velice rychlou dohodu Spolu a Starostů pro jižní Moravu. Koalice Spolu zvítězila s téměř 40 procenty hlasů.

„Babiš mě možná posílil tím, že na mě upozorňoval,“ uvedl Grolich

Pokud vznikne plánovaná koalice, bude fungovat stejně jako ta dosavadní, pouze bez Pirátů, kteří získali jen přes tři procenta hlasů a do zastupitelstva se nedostanou. „Se zástupci Starostů jsme si volali, když už to vypadalo, že budeme mít většinu, a domluvili jsme se, že se potkáme. Pak budeme mít nějaký výstup, jak jsme se domluvili," řekl Grolich.

Podle něj se na jižní Moravě podařilo voliče přesvědčit, že krajské volby nejsou o vyřizování účtů s vládou. „Proto se kampaň jmenovala Akce hejtman, museli jsme na první dobrou lidem ukazovat, že je to o volbě hejtmana," řekl Grolich. Nenaskočil tak na rétoriku opozičních stran, které se vymezovaly proti vládě. „V posledním týdnu mě špičkoví kandidáti ANO, tedy Andrej Babiš, Alena Schillerová a Karel Havlíček osočovali a nějak nálepkovali. Andrej Babiš v posledních dvou rozhovorech zmiňoval jediného hejtmana. Tím mě možná posílil, že na mě upozorňoval. Vedl jsem souboj s jejich třemi hlavními postavami, nikoliv s nějakým kandidátem na jižní Moravě. Voliči pětikoalice najednou spor vnímali na jiné úrovni a strašlivě nás to posílilo. Věřím tomu," řekl Grolich.

Volební místnosti se dnes úderem druhé hodiny odpolední uzavřely a voliči rozhodli. Ti si vybrali krajské zastupitele. Volili i lidé v obcích, které byly o uplynulém víkendu postiženy záplavami. Volby v Brně proběhly podle strážníků v klidu. Po...

VOLBY 2024: Schillerová počítá s tím, že ANO bude v zastupitelstvu Jihomoravského kraje v opozici

Hnutí ANO ve srovnání s minulými krajskými volbami získalo v Jihomoravském kraji více voličských hlasů a v zastupitelstvu bude mít o sedm křesel více než po minulých volbách, přesto to na výhru tentokrát nestačilo, konstatovala na tiskové konferenci...

„Chceme dál rozvíjet kraj a investovat tam, kde je to potřeba,“ řekl

Zmínil také, že členové koalice Spolu přemýšleli, zda zase kandidovat společně. „Říkali jsme si, že to bude drhnout, ale má to smysl, máme výsledky a ukazuje se, že politika se dá dělat jinak s přátelskými vztahy. Věřím, že to bude pokračovat," řekl Grolich na tiskové konferenci. Připomněl Piráty, kteří byli v koalici, ale nyní ze zastupitelstva vypadli. „Lidsky je mi jich líto a děkuju jim za spolupráci," řekl Grolich. Na další čtyřletou spolupráci se těší. „Chceme dál rozvíjet kraj a investovat tam, kde je to potřeba. Máme před sebou nákup nových vlaků, stavbu domovů pro seniory a spoustu dalších věcí," řekl Grolich.

Na spolupráci se těší i dosavadní místostarosta Jiří Crha (ODS), který také ocenil kooperaci tří stran, tedy KDU-ČSL, ODS a TOP 09. „Vztahy máme nadstandardní a působili jsme jako kompaktní celek," řekl Crha.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kristýna Žáková

Štítky volby, KDU-ČSL, Grolich, jednání, volby, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Grolich odjel k jednání na kraj. Očekává rychlou shodu se Starosty pro jižní Moravu  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.