Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Ve Znojmě se na začátku srpna sejde mimořádné zastupitelstvo. Zvolí nové vedení města

Mimořádné zastupitelstvo k volbě nového vedení Znojma se sejde v pondělí 5. srpna. Starostka Ivana Solařová (ANO) ho svolala na nejzazší možný termín, který jí umožňuje zákon. Na programu bude odvolání současného vedení města a zvolení nového vedení, vyplývá z programu, který rozeslal médiím mluvčí města Pavel Kovařík. Starostou by se měl stát člen ODS a ředitel Znojemské Besedy František Koudela, uvedli v předchozích dnech zástupci opozice. Ve Znojmě se po necelých dvou letech rozpadla koalice, která se opírala o převahu jediného hlasu. Po volbách 2022 koalici utvořilo vítězné ANO s SPD a Znojmáky, v opozici skončily ODS, KDU-ČSL, Pro Znojmo a Naše Znojmo.

O vypsání termínu zasedání požádala starostku opozice, která usilovala o termín 23. července, v tom však starostka nevyhověla. Ve Znojmě se nyní do vedení města chystá současná opozice, zatímco koalice má zasednout do opozičních lavic. Rozhodujícím faktorem se stala místostarostka Bohumila Beranová zvolená za sdružení Znojmáci, které mělo v 31členném zastupitelstvu dva zastupitele.

Nyní je Beranová již politicky nezařazená. Před dvěma týdny, 13. července, opozice oznámila, že vytvořila s pomocí Beranové novou většinu v zastupitelstvu. Beranová z koalice odešla, protože podle ní nefungovala. Dominantní silou v koalici bylo ANO s deseti zastupiteli a seděli v ní také čtyři zástupci SPD.

Zástupci znojemské opozice podali na zástupce ANO trestní oznámení pro pomluvu

Zástupci tří znojemských opozičních hnutí podali v pátek trestní oznámení pro pomluvu na zástupce hnutí ANO, tedy starostku Ivanu Solařovou, radního a poslance Davida Štolpu a poslankyni Alenu Schillerovou. Důvodem je, že zástupce opozice nařkli z...

Nová koalice se má skládat ze šesti členů hnutí Naše Znojmo, čtyř zástupců koalice SPOLU, tří členů hnutí Pro Znojmo a ze tří nezařazených zastupitelů, jimiž jsou Beranová, Jan Grois zvolený za Naše Znojmo a Jan Šťastník zvolený za ANO. Nejistý je postoj člena Znojmáků Berta Bartase, který má tento týden dovolenou a s nímž se ještě zástupci současné opozice chtějí sejít, aby zjistili jeho názor na přeskupení sil v zastupitelstvu a jeho postoj k nově se rodící koalici.

Situace ve Znojmě je třaskavá již od voleb před dvěma lety. Po nich ANO nařklo opozici z korupce, podalo i trestní oznámení, ale policie korupční jednání neprokázala. Minulý týden podalo ANO další trestní oznámení pro korupci a uvedlo, že zastupitelé Květoslav Svoboda (SPD) a Bartas dostali nabídku, aby opustili koalici. Nikdy však ANO na žádného domnělého korupčníka veřejně neukázalo. Zatímco Svoboda podal také trestní oznámení, Bartas popřel, že by se ho snažil někdo korumpovat. V pátek pak podali trestní oznámení pro pomluvu tři představitelé opozice na Solařovou, radního a poslance Davida Štolpu a poslankyni Alenu Schillerovou (všichni ANO).

Bert Bartas odmítl tvrzení koaličních partnerů, že dostal korupční nabídku, aby opustil koalici

Znojemský zastupitel Bert Bartas (Znojmáci) odmítl tvrzení koaličních partnerů z hnutí ANO, že mu někdo učinil korupční nabídku, aby odešel z koalice. Domnívá se, že jeho jméno koaliční politici zneužili, řekl dnes Bartas ČTK. Znojemská starostka...

Hnutí ANO se v prohlášeních vymezuje proti dřívějšímu politickému prostředí ve městě, od roku 2014 však bylo více než osm let součástí vládnoucích koalic a dnešní radní David Štolpa a Jan Blaha byli radními i dříve.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Objevte Znojmo

Štítky správa, obce, zastupitelstvo, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Znojmě se na začátku srpna sejde mimořádné zastupitelstvo. Zvolí nové vedení města  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.