Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Zástupci znojemské opozice podali na zástupce ANO trestní oznámení pro pomluvu

Zástupci tří znojemských opozičních hnutí podali v pátek trestní oznámení pro pomluvu na zástupce hnutí ANO, tedy starostku Ivanu Solařovou, radního a poslance Davida Štolpu a poslankyni Alenu Schillerovou. Důvodem je, že zástupce opozice nařkli z korupce. I když si je opozice vědoma, že potrvá nejméně několik měsíců, než krajské státní zastupitelství rozhodne a kauza do té doby vyšumí, nechce normalizovat stav, kdy může kdokoliv kohokoliv bez důkazů v politice obvinit, řekl předseda hnutí Naše Znojmo Jakub Malačka.

„Dohodli jsme se, že se budeme bránit, abychom ukázali, že to takhle nejde“

Pod trestním oznámením je podepsaný ještě František Koudela jako lídr koalice stran ODS a KDU-ČSL a Jiří Kacetl jako lídr hnutí Pro Znojmo. „Nelze bez důkazů jen tak na někoho poštvat média. Hnutí ANO udělalo minulý týden velkou tiskovku a teprve ve středu podalo trestní oznámení. Čekali jsme, že to tak udělají, když je vyzveme, aby předložili důkazy, případně se omluvili. Nyní nechtějí nic komentovat," řekl Malačka. Starostka Solařová od podání trestního oznámení skutečně odmítá cokoli komentovat a žádné detaily k údajné korupci nepředložila. „Dohodli jsme se, že se budeme bránit, abychom ukázali, že to takhle nejde. Nikdo z nás, co sedíme v opozici, nemáme politický šrám," řekl Kacetl.

Hnutí ANO nařklo opozici z korupce poté, co se místostarostka a zástupkyně Znojmáků Bohumila Beranová rozhodla opustit dosavadní koalici ANO, SPD a Znojmáků. Tím ztratila koalice těsnou většinu jednoho hlasu a naopak současná opozice vyzvala starostku Solařovou, aby svolala mimořádné zasedání zastupitelstva, kde má být odvolána a má být jmenován nový starosta. Tím by měl být Koudela, jenž je zároveň dlouholetým ředitelem Znojemské Besedy, příspěvkové organizace města. Opozice požadovala svolání na úterý 23. července, čemuž ale starostka nevyhověla. Dnes po obědě bude jednat rada a podle mluvčího města Pavla Kovaříka by mohlo padnout rozhodnutí o termínu konání, řekl. Nejzazším termínem je pondělí 5. srpna. Opozice vytýká současné koalici především nečinnost a nehospodárnost.

Opozice nabídla znojemskému zastupiteli za SPD půl milionu, aby opustil koalici, tvrdí ANO

Lidé spojení se znojemskou opozicí podle hnutí ANO nabídli zastupiteli za SPD Květoslavu Svobodovi půl milionu korun, aby odešel z koalice. Svoboda potvrdil, že nabídku dostal a odmítl ji. Chystá se obrátit na policii. Další korupční nabídky dostal...

Bert Bartas odmítl tvrzení koaličních partnerů, že dostal korupční nabídku, aby opustil koalici

Znojemský zastupitel Bert Bartas (Znojmáci) odmítl tvrzení koaličních partnerů z hnutí ANO, že mu někdo učinil korupční nabídku, aby odešel z koalice. Domnívá se, že jeho jméno koaliční politici zneužili, řekl dnes Bartas ČTK. Znojemská starostka...

ANO nařklo opozici z korupčního jednání už krátce po volbách v roce 2022

Opozice má k dispozici šest hlasů hnutí Naše Znojmo, čtyři hlasy koalice SPOLU, tři hlasy hnutí Pro Znojmo a také hlasy tří nezařazených zastupitelů. Těmi jsou místostarostka Beranová, bývalý starosta Jan Grois zvolený za Naše Znojmo a Jan Šťastník zvolený za ANO. Nejistý je postoj Znojmáka Berta Bartase. „Nyní je na dovolené, ale až se vrátí, chceme se s ním sejít, abychom věděli, co si myslí. I když i po volbách 2022 se stranil přímých jednání," řekl Kacetl.

Bartas byl společně s Květoslavem Svobodou (SPD) podle hnutí ANO tím, kdo dostali od lidí napojených na znojemskou opozici nabídku, aby opustili koalici. Zatímco Svoboda po tomto oznámení podal na KSZ trestní oznámení, jak dnes potvrdil, Bartas minulý týden tvrzení hnutí ANO odmítl. Solařová to ani tehdy nekomentovala. ANO už přitom krátce po volbách v roce 2022 nařklo opozici z obdobného korupčního jednání, které mělo ztížit cestu hnutí k moci. Ani tehdy Solařová nic nechtěla komentovat. Hnutí podalo trestní oznámení, ale žádné korupční jednání tehdy policie ve Znojmě neprokázala. Tehdy opozice krok ANO hodnotila jako snahu odvrátit pozornost od toho, že vznikla problematická koalice s hnutím SPD, která měla nejtěsnější většinu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto RomanM82, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky politika, opozice, pomluva, trestní oznámení, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zástupci znojemské opozice podali na zástupce ANO trestní oznámení pro pomluvu  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.