Počasí dnes31 °C, zítra27 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Podívejte se, kdo z Brna a okolí bude v Evropě reprezentovat Českou republiku

Volby do Evropského parlamentu v Česku vyhrálo hnutí ANO před koalicí ODS, KDU-ČSL a TOP 09, následují Přísaha s Motoristy, Stačilo!, STAN, Piráti a SPD s Trikolorou. Volební účast byla rekordní, v celém Česku šlo volit 36,45 procent voličů, v Jihomoravském kraji to bylo 36,85 voličů. Podívejte se na osobnosti spjaté s jihem Moravy, které budou mít hlas v Evropě.

ANO a SPOLU

Rodáka z jihomoravského Kyjova Ondřeje Kovaříka (ANO) poslali voliči do Evropského parlamentu už v květnu 2019. Letos se jeho cesta do Evropy z kandidátní listiny hnutí ANO 2011 opakuje.

Za koalici SPOLU míří do Evropy dvě osobnosti spjaté s jižní Moravou. První z nich je brněnský rodák Luděk Niedermayer. „Já bych chtěl poděkovat tolika voličům, že přišli, protože myslím, že těmito volbami se z voleb do Evropského parlamentu staly důležité volby, nikoliv volby druhé kategorie,“ uvedl na tiskové konferenci po představení výsledků.

Ve stejném volebním štábu se radoval i Ondřej Krutílek (ODS). „Mám obrovskou radost. Děkuju všem voičům a všem, kteří se na kampani podíleli. Bez skvělých lidí okolo mně bych tu nestál,“ nechal se slyšet absolvent Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, který pracoval jako šéf kanceláře europoslance Alexandra Vondry (ODS).

Je rozhodnuto. Volby do Evropského parlamentu v Česku vyhrálo hnutí ANO před koalicí ODS, KDU-ČSL a TOP 09, následují Přísaha s Motoristy, Stačilo!, STAN, Piráti a SPD s Trikolorou. Volební účast se letos vyšplhala do rekordní výše, když...

STAN a Piráti

Do Evropy míří i jednička kandidátky STAN, brněnská rodačka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová (STAN). „Děkuji všem, kteří přišli k volbám. Přeji Evropě hodně úspěchů a 21 českých europoslanců, kteří najdou odvahu ji tvořit a pouštět se do řešení složitých výzev, které nás všechny čekají,“ napsala Nerudová na síti X.

Křeslo českých Pirátů v Evropě obhájila Markéta Gregorová (Piráti), která v letech 2018 až 2019 působila jako zastupitelka Brna.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Danuše Nerudová

Štítky volby, Europarlament, politika, jižní Morava, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podívejte se, kdo z Brna a okolí bude v Evropě reprezentovat Českou republiku  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.