Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Politiky z Brna nebaví bojůvky mezi Ukrajinci a Romy. Pozvali si je opět na radnici

Rozjitřená atmosféra stále panuje v moravské metropoli mezi Romy a Ukrajinci. Obě komunity mají pocit, že si stále mezi sebou nevyřídily účty. Zmírnit napětí se znovu snaží politici, kteří si pozvali zástupce komunit na radnici a doufají, že v Brně zavládne klid.

Emoce doutnají v největším moravském městě od června, kdy došlo na Brněnské přehradě k usmrcení mladého Roma. Útočníkem byl podle dostupných informací Ukrajinec, jenž mladíka smrtelně pobodal. Mnozí romští obyvatelé volali po tvrdé odplatě. Ve městě organizovali pochody, demonstraci i výtržnosti namířené proti cizincům z východoevropské země. Po posledním extempore, při němž pořádala skupina Romů průvod Bratislavskou ulici. Tam řvala proti ukrajinská hesla před ubytovnou pro cizince.

O události si přečetli také politici Brna, které opět pozvalo na úřad policisty, strážníky, pověřené pracovníky i zástupce obou komunit. Při jednání, které se uskutečnilo se zúčastnění bavili zejména o dezinformacím, kterým podle politiků komunity podléhají. Podle brněnského radního Jiřího Olivy (ČSSD) připraví město koncepci, jak bude proti nepravdivým informacím bojovat.  

„Vzhledem k tomu, že potřeby komunit se různí, zaměří se město i organizace a iniciativy také na posílení komunikace témat, která jsou pro ně v tuto chvíli důležitá,“ sdělil náměstek brněnské primátorky René Černý (ANO) v tiskovém hlášení magistrátu.

Problémem je podle vedoucích zástupců města také fakt, že Ukrajinci i Romové mají obavy z různých věcí. „Mnozí Ukrajinci nyní řeší dostupnost vzdělávání pro své děti nebo třeba po nedávných legislativních změnách bydlení, část romské komunity pak má obavy z nedostatku sociální pomoci,“ dodala randí pro oblast školství Irena Matonohová (STAN).

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Romové, Ukrajinci, Konflikt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomas Jedno

ČSSD je jedna velká dezinformace. :D Kážou vodu, chlastaj víno. Z občanů dělají totální dementy a vše pod záštitou dotací, které si pak vyberou s dvounásobným výdělkem od všech nazpět, zmrdi. Jak ten váš slepenec padne, tak budete připosraní vyjít na ulici. :)))))

Středa, 16. srpna 2023, 07:56Odpovědět

Baron Kocharovski

a vlastně: JEN AŤ SI BRIKETY UŽIJÍ "VLASTNÍ MEDICÍNY" a s úkačkama si dají společně na tla*mu! :-DDD když se dva perou, třetí se směje! :-DDD :-DDD :-DDD

Pátek, 28. července 2023, 10:04Odpovědět

Baron Kocharovski

"Politiky z Brna nebaví bojůvky mezi Ukrajinci a Romy..." a většinu brňáků NEBAVÍ celá ZLODĚJSKÁ brněnská radnice!

Pátek, 28. července 2023, 10:00Odpovědět

Pavel Mitev

bylo by super, kdyby to cigoši vzali z jedné vody a zmastili kompletní Radu mB i s Vaňkovou :-)

Čtvrtek, 27. července 2023, 13:42Odpovědět

Politiky z Brna nebaví bojůvky mezi Ukrajinci a Romy. Pozvali si je opět na radnici  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.