Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Česku pracuje sto tisíc Ukrajinců a vyplácíme jim méně dávek, těší vládu

V České republice si od začátku ruské invaze do konce října našlo práci téměř 160 tisíc ukrajinských občanů s dočasnou ochranou. Část z nich se už vrátila domů, aktuálně tak v Česku pracuje téměř sto tisíc ukrajinských uprchlíků, uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Zatímco zaměstnaných uprchlíků podle resortu dlouhodobě přibývá, počty příjemců humanitární dávky původem z Ukrajiny stabilně klesají. Stejně je tomu i v případě solidárních příspěvků, které kompenzují náklady domácností na ubytování uprchlíků.

Počet pracujících uprchlíků z Ukrajiny se měsíc od měsíce zvyšuje. Zatímco v červnu jich bylo kolem 68 tisíc, v září 89 tisíc a ke konci října přes 98.000. Pracují jako montážní dělníci nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě, dopravě a jako obsluha strojů, uvádí ministerstvo.

Pracovníci z Ukrajiny nacházejí uplatnění nejvíce ve Středočeském a Plzeňském kraji, kde podle resortu pracuje 16,684 tisíc respektive 14.347 Ukrajinců s dočasnou ochranou. Třetí nejvyšší počet ukrajinských uprchlíků pracuje v Praze. „Z držitelů dočasné ochrany, kteří našli práci, tvoří ženy dlouhodobě asi tři čtvrtiny,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ukrajinky oproti letním měsícům nyní pracují čím dál častěji ve službách.

Zaměstnavatelé mají o cizince zájem, a to převážně u dlouhodobě neobsazených a méně kvalifikovaných pracovních míst. „Je dobrou zprávou, že náš trh práce dokázal najít uplatnění pro tak velké množství lidí, kteří díky tomu již nepotřebují pomoc státu, a naopak do systému přispívají," uvedl Jurečka.

Počet ukrajinských držitelů dočasné ochrany, kteří jsou závislí na pomoci státu, podle MPSV stabilně klesá. Zatímco v srpnu bylo na humanitární dávce závislých 173 tisíc lidí, nyní je to o 80 tisíc méně. Velká část příjemců humanitární dávky jsou navíc děti, dodalo ministerstvo.

Ukrajinci si také stále častěji nacházejí jiné ubytování než v českých domácnostech. Výdaje na příspěvek pro solidární domácnost klesly za stejné období zhruba o 12 procent na 19 tisíc.

Rusko napadlo Ukrajinu koncem letošního února. Podle statistik ministerstva vnitra od té doby Česko poskytlo ukrajinským uprchlíkům přes 450 tisíc víz dočasné ochrany, která jejich držitelům umožňují přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce v zemi.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adéla Marková

Štítky Ukrajina, Válka, Sociální systém, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku pracuje sto tisíc Ukrajinců a vyplácíme jim méně dávek, těší vládu  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.