Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stovka lidí, emotivní diskuze a Šlachtova premiéra. Pohořelice vřely kvůli volbám

Nebývalou pozornost přitáhlo středeční ustavující zastupitelstvo v Pohořelicích na Brněnsku, kam dorazila bezmála stovka lidí, aby zhlédla očekávanou politickou při. Roli městského zastupitele si odbyl bývalý elitní policista Robert Šlachta, který i přes přesvědčivé volební vítězství skončil s hnutím Přísaha v opozici, což nesli nelibě jeho příznivci i členové partaje.

Pohořelice se rozhádaly kvůli výsledkům voleb. Vítězovi Šlachtovi dali všichni košem

Špatná nálada a emoce vládnou po komunálních volbách v Pohořelicích na Brněnsku, kde si se ziskem více než 41 procent hlasů připsalo drtivé vítězství hnutí Přísaha v čele s bývalým policistou Robertem Šlachtou. Jenže exvyšetřovatel nakonec v čele...

Přísaha obdržela ve městě nedaleko Brna celkem 41,28 procenta hlasů a devět mandátů, což ale na většinu v jednadvacetičlenném zastupitelstvu nestačilo. Ostatní politické strany v čele s ODS, hnutím ANO či TOP 09 se domluvily na spolupráci bez Přísahy, což vyhrotilo už tak napjaté vztahy, které se promítly na ustavujícím zastupitelstvu. 

Na zasedání panovala od začátku nervozita. Šlachtovci, kteří zabrali celé levé křídlo místnosti, od prvních minut dostávali avizovaným slibům a snažili se naplňovat roli aktivní opozice. Hned zkraje jednání představili bod, jenž by snížil počet místostarostů ze dvou na jednoho nebo navrhli nezvyšování odměn pro členy rady a zastupitelstva z důvodů ekonomického šetření. Podle očekávání ale nová koalice nápady smetla ze stolu. 

My a oni. Zástupci koalice sedí přímo naproti členům Přísahy. Foto: Michal Šťastný 

Proč není starosta Šlachta?

I přes zamítavá stanoviska se zasedání neslo v relativně poklidném duchu. Emoce a frustrace vypluly na povrch teprve v samotném závěru, kdy dostala prostor veřejnost. Mikrofon uzmula jedna z podporovatelek šlachtovců a sdělila všem přítomným svůj názor, jímž odstartovala výživnou diskuzi. „Skoro polovina obyvatel Pohořelic volila Přísahu. Jak je možný, že oni jsou tady v opozici. Proč není třeba pan Šlachta zvolen starostou? Nerozumím tomu, nejsem politik, ale normální občan. Jak je toto možné, že oni nemají možnost rozhodovat o složení?“ obracela se rozzlobená žena na pohořelické zastupitele. 

Vítěz nemá spojence

Staronový starosta Miroslav Novák (ODS) sice zlobu mírnil a uklidňoval, že takto funguje politika a že při jednání je nutné jednat rychle, což se Přísaze nepodařilo. Na zažehnání sporů ale Novákovy argumenty nestačily. Slovo si vzal někdejší vysoce postavený člen bezpečnostních sborů a další zastupitelé, kteří se vzájemně osočovali z nekalých praktik při volební kampani, mediálních výstupů i povolebního vyjednání, v němž všechny strany spoluprací se Šlachtou pohrdly. „Prohlásíte se ještě krátce po sčítání za vítěze voleb. To mi hlava nebere. Občané jasně dali najevo, že chtějí změnu,“ čertil se Šlachta na nové vedení města v čele se starostou, jenž si ale od rodáka z Boskovic nenechal nic líbit. 

Dávat voličům plané naděje mi nepřijde rozumné. Když s něčím předstupuji, jsem rád, že mám proto podporu. Nebudu přece slibovat vzdušné zámky. Myslím si, že naši voliči tohle pochopili,“ kontroval Novák, jehož vysvětlení ale Šlachtu neuspokojilo. „Takhle komunikace bude asi pokračovat. To, jak jste vystupoval v médiích, si můžeme my dva povykládat na záchodě,“ navrhoval expolicista šéfovi radnice, jenž mu odvětit, že se žádné debatě nebrání. 

Robert Šlachta (vpravo) si odbyl premiéru v roli městského zastupitele. Foto: Michal Šťastný 

Komu vezme Fiala telefon

Po skončení zhruba tříhodinového zasedání už napětí ze zastupitelů opadlo. Vášnivou výměnu názorů hodnotil jak starosta, tak i jeho souputník Šlachta jako potřebnou. „Překvapilo mě, že taková diskuze byla až na konci. Čekal jsem ji dříve. Bohužel k praní špinavého prádla asi muselo dojít. Je správné, že tu vše zaznělo. Tlak, který tu mezi námi byl se tímhle uvolnil a lidé v sobě nebudou dusit to, co měli říct,“ sdělil Drbně Novák, který se rovněž s odstupem času pozastavil nad postavou Roberta Šlachty. Připomněl, že lídra Přísahy příliš předtím neznal, i když v Pohořelicích nyní žije.

„V roce 2013 sundal Nečasovu vládu, což mě nějakým způsobem jako člena ODS zamrzelo. Do toho ale nevidím. Nechci, aby byla spojována lokální politika s tou celorepublikovou. Jediné, co můžu využít, jsou třeba kontakty, které mám. Prostřednictvím nich dokážu sdělit problémy, které kolegové na celostátní úrovni dokážou zavést do vyhlášek nebo do spolupráce. Když tady bude starosta z Přísahy, tak je otázkou, jestli mu premiér Fiala zvedne telefon a bude ho poslouchat,“ uvedl Novák, který po schůzi zamířil s kolegy na oslavu.

Starosta Miroslav Novák uprostřed vede jednání ustavujícího zastupitelstva. Foto: Michal Šťastný 

Budeme ostří, slibuje Šlachta

Uvolněněji působil po zasedání také vůdce Přísahy. Očekával, že návrhy jeho hnutí zástupci ostatních politických stran, které mají většinu, zamítnou. Počítal i s ostrou výměnou názorů. „Tušil jsem, že naše návrhy zamítnou. Občané slyšeli na to, že chceme změnu v oblasti financí či vedení města. Je tu cítit naprostý rozdíl, co chce nově složené vedení a Přísaha. Závěr zasedání bylo takové propírání špinavého prádla. Myslím, že celé volební čtyři roky budou jednání velmi ostrá a napjatá,“ řekl Šlachta, z něhož už postupně vyprchává zklamání z voleb. 

Necítím žádnou křivdu. Dopadlo to takto. Spíše lidé z koalice by se měli rozmyslet, co budou říkat občanům, když je budou potkávat. Naši voliči řekli, že současné lidi ve vedení města tam nechtějí. Nám dali skoro dvaačtyřicet procent hlasů, jim dali dvacet nebo osmnáct procent. Na lidi tohle působí,“ dodal lídr pohořelické opozice. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Pohořelice, Šlachta, volby, Komunální, Robert Šlachta, Miroslav Novák, ODS, Brněnsko, radnice, Michal Šťastný, koalice, Petr Fiala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovka lidí, emotivní diskuze a Šlachtova premiéra. Pohořelice vřely kvůli volbám  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.