Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Primátorka Markéta Vaňková řeší zásadní věci, na duši ji zahřejí drobnosti

PR článek

Primátorka Markéta Vaňková provedla Brno patrně nejsložitějším obdobím od roku 1989. Po těchto zkušenostech věří, že město zvládne i energetickou krizi. Do hledání řešení na národní úrovni se sama aktivně zapojila. 

Kdybyste měla poukázat na jednu věc, která se za dobu, kdy jste byla primátorkou, opravdu povedla. Co by to bylo?
S nadsázkou řečeno nám úplně nejlépe jde výstavba tramvajových tunelů. Vážněji: Šly nám skvěle dopravní stavby. Dokončili jsme tramvajovou trať na Plotní a rekonstrukci Dornychu. Díky perfektní spolupráci města s Ředitelstvím silnic a dálnic, které je hlavním investorem, běží stavba 2 úseků velkého městského okruhu na Tomkově náměstí a Rokytově nebo na Žabovřeské, kde se navíc souběžně buduje nový tramvajový tunel. Další tři úseky okruhu se připravují. Začal ověřovací režim provozu na tramvajové trati do bohunického kampusu, vedoucí nejdelším tramvajovým tunelem u nás. K této stavbě mám osobní vztah, protože jsem už jako primátorka poklepávala na její základní kámen. Finišuje také rozsáhlá rekonstrukce Mendlova náměstí. 

Brno bez kolon, rychlejší městská hromadná doprava. Má to ještě nějaký přínos?
Navýšení přepravní kapacity je důležité. Zároveň vždy probíhá proměna celého území. Všechny akce jsou plánovány a koordinovány. Zaměřujeme se na to, aby se v jedné části města nespustilo víc větších staveb naráz. Dále hlídáme, aby se na jedné stavbě podílely všechny subjekty, které zde mohou cokoliv zlepšit. Provede se rovnou rekonstrukce vodovodu a kanalizace, osadí se nové veřejné osvětlení a podobně. Eliminujeme riziko, že po roce od dokončení někde třeba praskne voda a nové povrchy se budou muset rozkopat.

Toto volební období je dramatické, nemyslíte? 
Nebála bych se říct, že je asi nejsložitější od roku 1989. Ale zvládáme to, a tím opravdu myslím celé Brno, už od covidové pandemie výborně. Jako první v republice jsme například začali s plošným antigenním testováním v domovech pro seniory a otevřeli jsme velkokapacitní očkovací centrum. 

Jak řešíte nárůst cen energií?
Prvořadé je, aby bylo schváleno celoevropské řešení, což se děje, a aby bylo rychle zaváděno. Ukazuje se, že je nutné i zapojení státu. Iniciovala jsem vznik pracovní skupiny, kterou svolal pan ministr spravedlnosti Pavel Blažek a která se zabývala řešeními právě na státní úrovni. Naše návrhy pak byly odeslány panu premiérovi a občané již nyní mohou sledovat, že vláda některé z nich rychle využila. Brno si určitě poradí. Máme vytvořené rezervy, takže fungování městské hromadné dopravy, vytápění prostřednictvím brněnských tepláren nebo provoz škol a školek zajistíme, umíme pomoci městským společnostem a příspěvkovým organizacím, jako jsou třeba divadla. Navíc se začnou všechna přijatá opatření postupně projevovat.

Máte recept do budoucna?
Energetická bezpečnost a soběstačnost města Brna je zásadní prioritou. Pro zajištění spolehlivých a cenově stabilních dodávek tepla pro naše město je klíčovou stavbou horkovod z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna. Tento týden jsme se s panem ředitelem ČEZ Danielem Benešem shodli na tom, že budeme v projektu pokračovat, protože se jeví z pohledu obchodního, technického a právního jako realizovatelný. Cena pro koncové zákazníky Tepláren Brno, tedy pro domácnosti, školy či nemocnice, bude na základě modelu srovnatelná s jinými alternativními zdroji tepla, jako jsou plynové kotelny nebo tepelná čerpadla. 

Co vás nejvíc za ty čtyři roky potěšilo, zahřálo na duši?
Oproti tomu, o čem jsme se bavili, jde vlastně o drobnosti. Velmi mě třeba potěšilo, že po mnoha letech polorozbořenou a vyhořelou budovu bývalé jídelny Kadetka na úpatí Kraví hory nahradil krásný park. Mám radost z každého přání prvnímu narozenému miminku v roce i ze setkání s jeho rodiči. Jsem moc ráda, že naše kulturní a gastronomická scéna, která vytváří genia loci našeho města, zvládla covidové restrikce a dnes už zase naplno funguje, těší Brňany a láká turisty.

Jaké bude Brno za další čtyři roky?
Bude mít vyřešené dostupné a bezpečné dodávky energií. Bude zde více dostupných bytů, které postaví bytová družstva podporovaná městem nebo investoři spolupracující s Brnem tak, jako doposud, kdy přispívají na potřebnou infrastrukturu, jako jsou školky, školy, veřejná prostranství, komunikace a podobně. Brno bude mít stále tu nejlepší městskou hromadnou dopravu a lidé budou pořád milovat brněnské šaliny. Bude jasno, kdy poprvé v Janáčkově kulturním centru vystoupí Filharmonie Brno v kompletním obsazení a kdy půjdeme do multifunkční haly u výstaviště poprvé na vyprodanou Kometu. U brněnských řek si užijeme zábavu na první dokončené náplavce. Budeme rádi, že se staví další úseky velkého městského okruhu. Brno bude mladé, univerzitní, inovativní, pospolité a solidární.


Zhotovitel/ODS
Zadavatel/ODS

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Volby, Komunál, Vaňková, Markéta Vaňková, tunel, rekonstrukce, městská hromadná doprava, Ředitelství silnic a dálnic, Silnice I/42, Pavel Blažek, Daniel Beneš, Jaderná elektrárna Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátorka Markéta Vaňková řeší zásadní věci, na duši ji zahřejí drobnosti  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.