Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Předvolební rošáda ČSSD na jižní Moravě. Kandidátku povede Onderka

Sociální demokraté udělali před nadcházejícími říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny změny na kandidátce v Jihomoravském kraji. Jedničkou je nově bývalý primátor Brna a současný poslanec dolní komory parlamentu Roman Onderka, který v čele nahrazuje původně zamýšleného lídra Břetislava Štefana, jenž se propadl až na třetí místo listiny. Dvojkou je někdejší ministryně školství Kateřina Valachová.

Změnu v čele jihomoravské kandidátky ČSSD do sněmovních voleb zdůvodnil Onderka tím, že podle stranického vedení mají stát v čele kandidátek lidé s největší šancí získat důvěru voličů. Širší vedení ČSSD dnes Onderku schválilo jako lídra jihomoravské kandidátní listiny místo dosavadní jedničky Štefana. O Štefanovi rozhodli delegáti na krajské konferenci v březnu, poslanec a bývalý brněnský primátor Onderka na původní listině vůbec nefiguroval. Starosta Brna-Líšně Štefan uvedl , že vysvětlení kroku nedostal, projedná ho s krajskými kolegy.

Předsednictvo ČSSD rozhodlo, že v čele kandidátek budou lidé, kteří mají podle průzkumů veřejného mínění největší šanci získat důvěru voličů. Rozhodnutí předsednictva strany s pokorou přijímám a společně s dalšími kandidáty včetně kolegy Štefana a kolegyně Valachové uděláme všechno pro to, abychom ve volbách uspěli. Kampaň ČSSD zahájí na centrální úrovni a nás čeká spousta práce, abychom voliče na jižní Moravě přesvědčili, proč právě my jim přineseme prospěch,“ sdělil ČTK Onderka.

Štefan je nyní po Onderkovi a Valachové na třetím místě. ČTK řekl, že je ve stanovách, že předsednictvo může kandidátku změnit, což dnes udělalo. Vysvětlení nedostal, situaci probere s kolegy v kraji a příští týden poskytne vyjádření.

Starosta Líšně se na dubnovém volebním sjezdu sociální demokracie spojil s vyzyvatelem předsedy Jana Hamáčka Tomášem Petříčkem, neúspěšně kandidoval do vedení strany a kritizuje současné spojení ČSSD v menšinové vládě s hnutím ANO.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB/Roman Onderka

Štítky ČSSD, Onderka, volby, Jmk, Roman Onderka, Jihomoravský kraj, Břetislav Štefan, Kateřina Valachová, Poslanecká sněmovna ČR, Brno, Jan Hamáček, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předvolební rošáda ČSSD na jižní Moravě. Kandidátku povede Onderka  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.