Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bartíkovi, který nařkl Zemana, že má rakovinu, snížil soud náklady za řízení

Odvolací Krajský soud v Brně dnes řešil spor prezidenta Miloše Zemana a bývalého radního Brna-středu Svatopluka Bartíka, který tvrdil, že má prezident rakovinu. Výsledkem je snížení částky, kterou musí Bartík zaplatil za soudní řízení. Předchozí rozsudek městského soudu jinak platí.

Městský soud Bartíkovi už dříve nařídil, aby se za nepravdivé tvrzení prezidentovi omluvil a zaplatil mu 250 tisíc korun. Proti částem původního rozsudku se ale odvolal jak Bartík, který nesouhlasil se zaplacením celé částky, tak Zeman, který trval na pětimilionovém odškodném.

Soud ve věci rozhodl loni v září. Bartíkův advokát Pavel Uhl uvedl, že se někdejší komunální politik od té doby už omluvil a zaplatil 50 tisíc korun, proti zbylé částce se odvolal. Soud dnes rozsudek potvrdil. Snížil ale částku, kterou musí Bartík zaplatit na nákladech řízení. Podle dnešního řízení městský soud částku nesprávně vyhodnotil.

Soudce poukázal například i na to, že Zeman nazval Bartíka sviní, čímž naopak Zeman zasáhl do osobnostních práv Bartíka. Namísto původních 150 tisíc za soudní řízení má Bartík zaplatit asi 82 tisíc korun. Připočíst je nutno také 200 tisíc z původního rozsudku. 

Předvolební nařčení

Bartík koncem roku 2017 před lednovými prezidnetskými volbami napsal na svůj facebookový profil, že má Zeman rakovinu. Prezident v reakci na výrok prohlásil, že Bartík je svině. Brněnského politika zažaloval, to samé udělal Bartík. „Šlo o zlý úmysl, cílem bylo znemožnit inženýra Miloše Zemana v rámci prezidentské volby,“ poukázal dnes Zemanův právník Marek Nespala.

Uvedl, že žalovaný pracuje v oblasti PR a je také politickým podnikatelem, a tedy vsadil na jednu notu. Pokud by Miloš Zeman nebyl v prezidentské volbě zvolen, nebo pokud by zemřel, byl by (žalovaný) za hvězdu," řekl Nespala.

Podle Bartíkova advokáta Pavla Uhla ale není důvod nahlížet na jeho klienta jako na někoho, kdo podniká v politice. „Žalovaný má zájem o věci veřejné bez snahy po dosažení zisku, což je společensky přijatelné," zmínil.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Brněnská drbna

Štítky ČR, soud, Zeman, zdraví, Bartík, FOTO, Svatopluk Bartík, Miloš Zeman, rakovina, městský soud, Krajský soud v Brně, Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bartíkovi, který nařkl Zemana, že má rakovinu, snížil soud náklady za řízení  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.