Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dusno v Kohoutovicích. Starostu tepe opozice za nové vedení finančního výboru

V brněnských Kohoutovicích se rozhořel spor mezi představiteli radnice a opozice. Opoziční zastupitelé (ANO, ČSSD) pranýřují vedení městské části, že záměrně dosazuje do vedení finančního výboru a dozorčí rady obecní firmy vlastní lidi. Pod palbou kritiky se ocitl zejména kohoutovický starosta Jakub Hruška (KDU-ČSL), který nařčení opozice odmítá.

Původní koalice na radnici se skládala z ČSSD, ANO, ODS a TOP 09. Loni v prosinci se ale po dvou letech rozpadla, když koaliční smlouvu vypověděly ODS a TOP 09 a připojily se k lidovcům, s nimiž společně ještě se Zelenými utvořily nové vedení radnice. 

Současná koalice již po necelém čtvrt roce čelí kritice, která míří především na nynějšího starostu Jakuba Hrušku. Důvodem je údajné netransparentní jednání městské části.

Na březnovém zasedání zastupitelstva, které se konalo kvůli vládním protiepidemickým opatřením zcela bez účasti veřejnosti, zvolila koalice pod vedením Jakuba Hrušky na místa předsedy i místopředsedy finančního výboru svoje lidi. Právě finanční výbor je klíčovým orgánem kontrolujícím finanční toky v městské části,“ sdělil opoziční zastupitel Petr Janáček (ANO). 

Starosta se brání

Šéf kohoutovické radnice se výrokům opozice brání a označuje je za tendenční. „Od změny vedení je kohoutovická radnice prokazatelně otevřenější, než tomu bylo doposud. Umožnili jsme veřejnosti sledovat zasedání zastupitelstva v přímém přenosu,“ tvrdí Hruška. Podle něj dokládá vyšší transparentnost například úprava jednacího řádu, kdy opoziční zastupitelé mohou nahlížet do materiálů Rady, což předtím nebylo možné.

Hruška si navíc myslí, že Janáček na něj útočí i z toho důvodu, že nebyl do výboru sám zvolen. „O předsedovi finančního výboru rozhodlo celé zastupitelstvo v rámci tajné volby. Většinově se rozhodlo upřednostnit před panem Janáčkem, který působí jako řidič taxislužby, zkušeného projektového manažera působícího v Centru pro regionální rozvoj České republiky, který má s prací ve výborech dlouholeté zkušenosti,“ sdělil. 

Lidé v dozorčích radách

Volba nového předsedy finančního výboru není jedinou záležitostí, kterou opozice současné koalici vyčítá. Pochybnosti podle bývalého starosty Petra Šafaříka z ČSSD, která poslední komunální volby vyhrála těsně před lidovci, vzbuzují i nominace členů do dozorčí rady obecní společnosti MOP. Firma se stará v části o údržbu dětských hřišť či zeleně. 

Nejdříve nás nové vedení vyzve k nominaci na člena Dozorčí rady společnosti MOP a následně moji nominaci za ČSSD nepodpoří,“ tvrdí Janáček, podle nějž tímto krokem radní omezují opozičním stranám kontrolovat činnost společnosti. 

Hruška s tvrzením svého předchůdce nesouhlasí. Podle něj se nachází v dozorčí radě obecní firmy zkušení členové jak z koalice, tak z opozice.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Kohoutovice, politika, zastupitelstvo, Brno, radnice, Jakub Hruška, dozorčí rada, ČSSD, ANO 2011, KDU-ČSL, koalice, ODS, TOP 09, Petr Šafařík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Matulík

Zradil vlastni hnuti ANO - proto ho nenominvalo do dozorci rady a misto toho vyslalo jineho zastupce. Sam clen ANO podporuje zhrzeneho a nyni jiz byvaleho starostu za CSSD, mozna je jeho motivem prislib prideleni obecniho bytu, protoze spolecne bydleni s rodici v jeho brzy 40 letech neni zrejme neni to co by si pral. Jeho zadost o obecni byt budila zajem i mezi otrlymi cleny CSSD.

Sobota, 27. března 2021, 17:26Odpovědět

Dusno v Kohoutovicích. Starostu tepe opozice za nové vedení finančního výboru  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.