Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2020: Komunisté budou poprvé chybět v krajském zastupitelstvu. Rozhodně neodcházíme, říká lídr

Následující čtyři roky budou poprvé v krajském zastupitelstvu na jižní Moravě chybět komunisté. Celé sobotní sčítání se pohybovali kolem pětiprocentní Hranice, která byla nutná pro zisk mandátu. Nakonec získali pouze 4,44 procenta hlasů a komunistická strana tak opustí zastupitelské lavice. Podle lídra KSČM na Vyškovsku Filipa Zachariáše je nutné, aby strana v příštích volbách posílila kampaň na internetu sociálních sítích.

„Výsledky voleb? Jedním slovem - zklamání. Lidé už absolutně rezignovali na čtení programu a odvedenou práci. Vládnou mediální zkratky a vyhrávají ti, kterým se podaří vyvěsit víc bannerů na ploty. Vzhledem k tomu, že výsledek KSČM na jižní Moravě se příliš neliší od výsledku strany v jiných krajích, tak zjevně nebude problém u nás, ale celorepublikově ve vnímání KSČM jako takové,” shrnul výsledky voleb Filip Zachariáš.

Do příštích voleb by strana chtěla udělat pár změn. „Rozhodně chceme zlepšit komunikaci s lidmi. Spousta našich voličů odešla k Andreji Babišovi a jeho ANO 2011, ale je to právě KSČM, která vládu tlačí ke zvyšování mezd a důchodů. Jsou to komunisté, díky kterým vláda řeší otázku sucha nebo ochrany přírodních zdrojů před tuneláři. Nebýt KSČM, tak zde nehovoříme o koncepci bydlení nebo o zamezení úniků peněz z ČR do zahraničí. Problém je v tom, že za to sklízí politické body A. Babiš, který mimochodem po volbách jako první spěchal k ODS s nabídkou vládní spolupráce. Je třeba ukázat, že KSČM má také celou řadu mladých schopných tváří a myslím, že nadešel čas dát jim příležitost ukázat, co umí,” dodal.

Strana má vizi do budoucna pozitivní. „Rozhodně neodcházíme. Pro občany budeme pracovat, co nám síly budou stačit. I nadále budeme tam, kde je třeba. A co se týče dalšího, tak se teď maximálně připravujeme na volby do Poslanecké sněmovny, kde jednáme s celou řadou osobností o podpoře i jejich možné kandidatuře. Chceme ukázat atraktivitu programu KSČM i to, že máme dostatek kvalitních osobností,” uzavřel.

Do krajského zastupitelstva se dostalo osm stran. ANO (19,76 % hlasů) porazilo KDU-ČSL (15,54 % hlasů). Piráti získali 13,18 % hlasů, ODS 12,77%, Starostové pro jižní moravu 10,40%, strana Spolu pro Moravu 6,62%, SPD 6,25% a ČSSD 5,67%. Do zastupitelstva se letos nedostala KSČM nebo také Trikolora.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Filipa Zachariáše

Štítky volby 2020, KSČM, Filip Zachariáš, zastupitelstvo kraje, volby, Jihomoravský kraj, okres Vyškov, Andrej Babiš, ANO 2011, ODS, volby do Poslanecké sněmovny PČR, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Kuchařová

Nechápu, jak v současné době může ještě někdo volit tuto stranu,jejíž členové mají na svědomí tísíce nevinných obětí.Už hned v r.1990 měli být postavení mimo zákon,protože jejich ideologie je na stejné úrovni jako nacismus a je všeobecně známo,že Hitler se učil od Stalina.

Středa, 7. října 2020, 21:14Odpovědět

VOLBY 2020: Komunisté budou poprvé chybět v krajském zastupitelstvu. Rozhodně neodcházíme, říká lídr  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.