Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Středoškoláci vytvořili web, který vám pomůže vybrat si vhodného kandidáta

Obálky k volbám míří do schránek. Stále se rozhodujete, koho zvolit? S výběrem vám pomůže web mladíků z Brna Názory politiků.

Zbývá týden do Senátních voleb a vy stále nevíte jakou stranu a jakého kandidáta podpořit? Výběr je opravdu široký, je tedy zcela přirozené, že člověk, který nesleduje politiku pravidelně, snadno ztratí přehled o tom, co a jaký názor daná strana či člověk zastává. Z tohoto důvodu spousta lidí k volbám nechodí. V posledních Senátních volbách nedosáhla volební účast ani 17 procent. Právě proto je tady projekt, za kterým stojí dva mladíci z Brna, který nabízí pomoc snadnějšího a rychlejšího orientování v názorech jednotlivých stran a kandidátů. 

Sedmnáctiletí spolužáci z brněnského gymnázia ještě nemají ani volební právo, ale politika je zajímá natolik, že se rozhodli vytvořit web Názory politiků, protože chtějí zlepšit povědomí lidí o názorech politických zástupců. „Setkal jsem se s tím, že při pročítání článků o české politice jsem si jmenované politiky nedokázal vůbec hodnotově zařadit. Napadlo mě, že by mohlo být prospěšné někde přehledně a veřejně shromáždit profily našich zákonodárců s jejich názory. Když jsme to probírali s mým kamarádem Maxem, rozhodli jsme se vytvořit web zaměřený na kandidáty do senátních voleb,“ popisuje jeden z autorů webu Vojtěch Hlavenka.

Web přehledně představuje osobnosti kandidující do Senátu Parlamentu ČR i s jejich názory na jedenáct aktuálních politických témat. Mladíci oslovili všechny oficiální kandidáty, na webu se jim podařilo shromáždit odpovědi stovky z nich a další stále přibývají. Lidé se zde například dozvědí, jaké jsou názory letošních kandidátů do Senátu na přijetí eura, stejnopohlavní sňatky či na cestu senátní delegace na Taiwan nebo posílení pravomocí Senátu. „Snažili jsme se vybrat témata z různých oblastí, která souvisejí s činností Senátu a zároveň jsou důležitá pro českou společnost. Chtěli bychom, aby náš projekt rozšířil povědomí lidí o tom, koho a s jakými názory volí. Protože výsledky voleb ovlivní životy nás všech,“ dodává druhý z autorů Max Onderka.

Obdobný přehled jako před nynějšími senátními volbami plánují i pro volby do Poslanecké sněmovny v příštím roce. Na webu Názory politiků si pak odpovědi může každý snadno dohledat a posoudit, jak se s hodnotami volených zástupců ztotožňuje.

Chodí mladí lidé k volbám?

Zeptali jsme se pár studentů, zda se právě oni voleb účastní, na jaké úrovni jejich politický přehled je, a jestli web Názory politiků považuji za přínosný.

„Volit chodím pravidelně, v politice se sice orientuju a svého favorita mám, ovšem nejsem si jistý, jestli znám dostatečně také názory ostatních. Myslím si, že je to super nápad, protože díky tomuto webu si může i člověk, co politice nerozumí během chvíle najít politika jemu nejbližšího,“ sdělil Drbně student Vojtěch Chvátal.

Většinou web považovali za velice nápomocný a přínosný. „Přiznám se, že jsem byla volit asi jednou v životě. Politiku jsem nikdy moc nesledovala, takže nevím, jak se v tom teď před volbama jednoduše zorientovat. Ráda bych se letos do voleb zapojila, zkusím se tedy na web Názory politiků podívát a snad mi s výběrem pomůže," řekla studentka Sára Vagundová. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky politika, volby, senát, Názory politiků, Vojtěch Hlavenka, Max Onderka, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Brno, Senát Parlamentu ČR, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Tchaj-wan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středoškoláci vytvořili web, který vám pomůže vybrat si vhodného kandidáta  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.