Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jaké jsou hlavní problémy, kterým čelí jižní Morava a jak je kandidáti hodlají řešit?

Do krajských voleb zbývá přesně týden. Redakce Brněnské Drbny proto oslovila lídry politických subjektů kandidujících v krajských volbách s otázkou, co považují za největší problémy Jihomoravského kraje a jak je hodlají řešit.

Otázka směrem k lídrům politických subjektů do krajských voleb zněla následovně: Jaké jsou nejpalčivější problémy Jihomoravského kraje a jaký je Váš plán na jejich řešení?​


Jan Grolich (KDU-ČSL)

Lidi mi v poslední době říkají, že vlastně neví, co náš kraj dělá a proč by měli jít volit. Tohle musí skončit. Chci to dělat jinak a soustředit se na to podstatné. 

Jestli bych si měl vybrat jednu věc, kterou bych chtěl změnit, tak je to příroda. Když je sucho, tak necháváme vodu odtéct do kanálů a když prší hodně, tak nám nateče do sklepů. Tam, kam jsme chodili na houby, je paseka. Opatření je spousta. Všechno už dávno známe – remízky, meze, mokřady... stačí jen chtít.

A už se nechci dívat na to, že se rodina rozhoduje jak se postarat o  babičku a nepřijít o  práci.  Senioři, kteří chtějí, mají mít možnost zůstat doma a ne se stěhovat do domovů, kde nikoho neznají a nebo mít pocit, že jsou na obtíž. To stejné platí pro hendikepované. Rodina, která o tyto lidi pečuje doma, zaslouží metál. Cesta je jediná – podpořit domácí péči a sociální pracovníky. Bude to něco stát, ale tohle udělat musíme.


Pavel Nezval (Trikolóra)

Lidé mají v těchto dnech starost o své zdraví. Především musíme zajistit vysokou připravenost krajských nemocnic na krizovou situaci. Zajistíme dostatek ochranných pomůcek pro zdravotníky v první linii, učitele, domovy seniorů a další ohrožené skupiny.

Připravíme postup, jak významně podpořit stát v úsilí o dostavbu dálnice do Vídně a jak zahájit projektování silnice č. 43 na Svitavy. Za posledních 24 let se z dálnice do Vídně nepostavil ani centimetr. To se musí změnit. 

Odmítáme působení politických neziskovek na školách. Vytvoříme etický kodex, který se proti jejich aktivitám na školách postaví. Vnímáme rostoucí rizika spojená s nelegální imigrací do Evropy. Proto zastavíme účast kraje na multikulturalistických projektech.

Jižní Morava je bohatá na krásné památky, lidové umění a tradice, které budeme podporovat a chránit. Nebojíme se říkat, že naše kulturní dědictví pro nás stojí výše než jiné kultury. 

Chceme významně podporovat sportování všech generací, včetně hasičského sportu.


Bohumil Šimek (ANO)

Nespravedlivé a nesystémové rozdělování peněz ze státního rozpočtu do krajů. Každému kraji by měly doputovat finance na základě počtu obyvatel, kilometrů silnic, fungujících sociálních služeb. Nemůžeme dále jako region, který významně přispívá do státní pokladny, i po dvaceti letech fungování doplácet na původně nastavený systém solidarity s tehdy nově vznikajícími kraji.

S tím souvisí také nedostatek financí na rekonstrukce silniční sítě, do sociální oblasti, do zdravotnictví. A proto je potřeba pokračovat v diskusi v rámci Asociace krajů s vládou na téma změny rozpočtového určení daní, což by přineslo jednoznačně více peněž na jižní Moravu.

A dlouhodobým výhradně jihomoravským problémem je neexistující dálnice D52. Musíme pokračovat v tlaku na ministerstvo dopravy, aby se dálnice na Vídeň stala nejen prioritou našeho kraje, ale celé České republiky. Jinak se této důležité dopravní spojnice nedočkají ani naše vnoučata.


Marek Šlapal (ČSSD) 

Největším problémem Jihomoravského kraje, který se obzvlášť v posledních měsících spojených s koronavirovou pandemií stále zvětšuje, je nespravedlivé financování krajů ze státního rozpočtu, kde Jihomoravský kraj trpí nejvíce ze všech krajů a přicházíme tak o stovky milionů korun.

Mezi první kroky, které bude nezbytné udělat, patří vytvoření legislativního návrhu, který by těmto nerovnostem zamezil.

Stát přenechal krajům některé kompetence, ale dlouhodobě nezajišťuje jejich financování. Jednoznačně chybí systémové řešení například v oblasti dopravy, kde každým rokem čekáme, zda stát přispěje či nepřispěje na opravy silnic II. a III. tříd. Není možné pak plánovat dopředu případné rekonstrukce silnic, mostů a dalších.

Dalším problémem je bezpochyby podfinancování sociálních služeb. Populace stárne a bude třeba zajistit našim seniorům důstojné podmínky pro život.


Jiří Nantl (ODS)

Největším dlouhodobým problémem našeho kraje jsou velké rozdíly mezi Brnem a jeho okolím a některými jinými částmi kraje, zejména při jižní hranici s Rakouskem a východní hranici se Slovenskem. Na jižní Moravě ekonomicky jede hlavně Brno, díky přítomnosti univerzit a inovativních firem, na které se kraj v posledních letech hodně soustředil. Naopak řada jiných částí kraje má vyšší nezaměstnanost než je obvyklá v průměru v ČR a další problémy.

Základem řešení je lepší dopravní infrastruktura - kraj, kterým se dá projet. To je předpoklad životních, pracovních a podnikatelských šancí každého z nás. Proto je to také naše priorita. Potřebujeme také modernizovat střední školství, aby bylo líhní talentů a šikovných řemeslníků.

Potřebujeme vedle stávající podpory kraje orientované na inovační start-upy také podpůrnou síť pro začínající drobné podnikatele napříč celým regionem, ve spolupráci s obcemi (zejména těmi s rozšířenou působností) a hospodářskou komorou.


Jan Vitula (Spolu pro Moravu)

Těch problémů je povícero. Počínaje stavem krajiny a zadržování vody v ní, přes dopravu, vzdělávání až po sociální služby. Na všechny tyto oblasti máme mimořádně kvalitní odborníky. Například starostku Nového Lískovce Janu Drápalovou, pro oblast kultury Michala Doležela nebo v sociální oblasti Barboru Antonovou. 

V posledních týdnech  bohužel nejvíce nabývá na vážnosti řešení dopadů koronavirové krize. Nejde jen o počty nemocných, ale především o to, jak pomoci ekonomice, aby se co nejrychleji vzpamatovala a krize měla co nejmenší negativní dopady do života lidí. Koalice Spolu pro Moravu již před prázdninami představila jasný program, jak tomu pomoci. Obsahuje několik základních bodů.

Zaprvé, aby v důsledku krize nikdo nepadl zcela na dno. Zadruhé, aby nekrachovaly kvalitní firmy. Dále povzbuzení lokální ekonomiky řadou malých investic a podporou inovací. A nakonec podpora fungování center měst.

Každý z těchto bodů máme rozpracovaný do opatření, která se takřka okamžitě mohou spustit.


Lídři dalších subjektů kandidujících do krajských voleb na podzim letošního roku nabídku prostoru k vyjádření nevyužili.

Ohodnoť článek

Foto Pavel Gabzdyl, Neuvěřitelné Brno

Štítky politická korida, Jihomoravský kraj, problémy, jižní morava, krajské volby, silnice, dálnice, Vídeň, Jan Grolich, KDU-ČSL, Spolu pro Moravu, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jaké jsou hlavní problémy, kterým čelí jižní Morava a jak je kandidáti hodlají řešit?  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.