Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O křesla v krajském zastupitelstvu bude bojovat šestnáct politických subjektů

Celkem 16 politických subjektů bude usilovat o křesla v krajském zastupitelstvu, což je znatelně méně než v minulých volbách před čtyřmi lety. Tehdy kandidovalo jednadvacet subjektů. Společně s krajskými volbami se v pátek a v sobotu 2. a 3. října uskuteční i první kolo voleb do Senátu.

Společně s krajskými volbami proběhnou i volby do Senátu

Volby do krajských zastupitelstev se letos uskuteční v pátek a v sobotu 2. a 3. října, společně s nimi se konají i volby do třetiny Senátu. Kandidáty do krajských voleb mohly strany přihlašovat nejpozději do 28. července 2020. K 13. srpnu pak měly kandidující uskupení čas na opravu případných chyb na kandidátních listinách. „Kandidátní listiny podalo celkem 16 politických subjektů, z toho 4 koalice, 4 politická hnutí, 8 politických stran,“ potvrdil Petr Holeček z tiskového oddělení Krajského úřadu Jihomoravského kraje. 18. srpna pak Státní volební komise vylosuje kandidujícím subjektům volební čísla, jimiž budou označeny jejich hlasovací lístky.

Boj o 65 křesel

Počet členů krajského zastupitelstva závisí na počtu obyvatel kraje. V kraji s více než 900 000 obyvateli je počet zastupitelů stanoven na 65. Do této kategorie spadá kromě Jihomoravského kraje také Středočeský a Moravskoslezský kraj. Specifické jsou krajské volby také tím, že mohou kandidovat pouze politické strany, hnutí a jejich koalice, nikoliv nezávislí kandidáti. Pětiprocentní hranice platí v případě krajských voleb na rozdíl například od voleb parlamentních i pro koalice.

Před čtyřmi lety vyhrálo hnutí ANO

Před čtyřmi lety vyhrálo krajské volby v Jihomoravském kraji hnutí ANO s 20,84 %. Následovala KDU-ČSL s 15,94 % hlasů a ČSSD s 15,49 % hlasy. KSČM získala 9,69 % hlasů, ODS 8,07 % hlasů. TOP 09 tehdy kandidovala s podporou starostů a "Žít Brno" a podařilo se jí získat 6,67 %. Starostové pro Jižní Moravu obdrželi 6,21 % hlasů. Pětiprocentní hranici se podařilo překonat také Koalici SPD a Straně Práv Občanů. Nejhůře skončila koalice Zelených a Pirátů, získali pouhých 5,11 % hlasů. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Letos Piráti kandidují samostatně, Zelení podpořili koalici Spolu pro Moravu. Hnutí ANO po volbách utvořilo koalici s ČSSD, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Hejtmanem se stal Bohumil Šimek. Koalice má 34 mandátů z celkových 65.

Seznam lídrů pro krajské volby 2020

  1. Bohumil Šimek - ANO
  2. Marek Šlapal - ČSSD
  3. Jan Grolich - KDU-ČSL
  4. Stanislav Navrkal - KSČM
  5. Jiří Nantl - ODS s podporou Svobodných a hnutí Starostové a osobnosti pro Moravu
  6. Lukáš Dubec - Piráti
  7. František Lukl - STAN
  8. Jan Hrnčíř - SPD
  9. Jan Vitula - Spolu pro Moravu, TOP 09, Zelení, Moravské zemské hnutí, Idealisté, Liberálně ekologická strana
  10. Pavel Nezval – Trikolóra
  11. Jan Salamoun - ROZUMNÍ - Petr Hannig - za spravedlnost a životní jistoty
  12. Andrej Bóna - Levice
  13. Petr Svoboda – Zdraví Sport Prosperita
  14. Jiří Pernes - Moravané, pro zachování Moravy se při sčítání lidu 2021 opět přihlasme k moravské národnosti
  15. Josef Křivánek - Dělnická strana sociální spravedlnosti - Čistý kraj
  16. Martina Nováková - Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT

Lidé v karanténě o volební právo nepřijdou

Občané, kteří jsou rozhodnutím hygieny nebo lékaře v individuální karanténě či izolaci kvůli covidu-19, budou moci v podzimních volbách využít tři možnosti, jak hlasovat. Konkrétně se bude jednat o drive-in hlasování, hlasování v pobytovém zařízení sociálních služeb, které bylo uzavřeno a o hlasování do zvláštní přenosné schránky.

Shodlo se na tom ministerstvo vnitra společně se zástupci parlamentních politických stran. Se zajištěním těchto způsobů volby pomůže armáda. „Dosáhli jsme dobrého kompromisu, který umožní volit i těm, kteří by jinak dle zákona o tuto možnost přišli. Návrh zákona by mohla vláda schválit 17. srpna a dva dny nato by ho mohla projednat Poslanecká sněmovna,“ uvedl Jan Hamáček (ČSSD).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky krajské volby, volby 2020, volby, Jihomoravský kraj, krajské zastupitelstvo, zastupitelstvo kraje, křeslo, Senát Parlamentu ČR, ČSSD, ANO 2011, Morava, TOP 09, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O křesla v krajském zastupitelstvu bude bojovat šestnáct politických subjektů  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.